Диетолог: По празниците е желателно да се разделят белтъчини от въглехидрати

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:44 / 23.12.2016
4075
По време на празниците е желателно да се разделят белтъчини от въглехидрати. Това каза за "Фокус" диетологът д-р Людмила Емилова. Тя допълни, че тъй като семействата, които не са вегетарианци със сигурност ще наредят трапезата с различни меса, е повече от желателно да се комбинират със значителни количества салата от пресни зеленчуци, поради голямото съдържание на белтъчини и мазнини в месните продукти.

"Особено в навечерието на Нова година, когато стоим дълго около софрата, е хубаво да приемаме храната бавно и постепенно, за да не претоварим организма си. Желателно е да гарнираме месата с много голяма салата зеленчуци, но не за цялото семейство, а на човек", съветва д-р Емилова.

Тя препоръчва още, в купата от пресни зеленчуци да преобладават зеленолистни растения, за които по думите й, съществуват множество проучвания, доказващи, че спомагат за добър здравословен статус и дълголетие. Според д-р Емилова подходящи зеленини са спанак, рукола, маруля или прясно зеле, съчетано с много целина.

"Мога да предложа салатата, която обичам най-много. Тя съдържа настъргани червено цвекло и кисела ябълка, към които прибавям листенца от рукола, няколко зрънца от нар, копър, чесън, зехтин или тиквено олио (според вкуса) и разбира се лимон. Най-важното обаче е месото да се сервира под формата на гарнитура към салата, а не обратното", подчерта д-р Емилова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (162):
03.01.2017 Пиян полицай нахълта на коледен купон и заповяда: Стройте се по красота!
02.01.2017 Вижте как можем да върнем нежеланите подаръци
02.01.2017 Започва голямото прибиране след празниците
01.01.2017 Няколко съвета да нямаме тежък махмурлук
01.01.2017 Няколко интересни обичаи, които правят по света за здраве и берекет
01.01.2017 Първият гост в дома през новата година трябва да носи хляб
Още новини от Любопитни новини:
Какво да правим с паричката от питката?
Софи Едигер е мъртва
Иво Сиромахов: За майкини най-важна е овчата баклава
Премиерът Главчев изкачи Черни връх
Постни станимашки сармички за Бъдни вечер
Българският Дядо Коледа: Пия червено вино и ям суджук. Затова съм...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).