ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Днес е най-сладкият ден в годината | ||||||
| ||||||
Шоколадът се получава от семената на тропическото дърво Theobroma cacao. Какаото се култивира от поне три хилядолетия и расте в Мексико, Централна Америка и Северна/Южна Америка. Най-ранните известни документи за използване на семена от какао са от около 1100 г. пр. Тъй като семената на какаовото дърво имат много силен, горчив вкус, те трябва да ферментират, за да се развие вкусът им. След като ферментират, преработвателите изсушават, почистват и изпичат зърната. След изпичането се отстранява обвивката, за да се получат какаови зърна. След това какаовите зърна се смилат и се получава какаова маса, която представлява чист шоколад в груб вид. Какаовата маса обикновено се втечнява чрез процес, при който се получава шоколадов ликьор. По време на този процес шоколадовата течност се разделя на два компонента: какаово твърдо вещество и какаово масло. Девет от всеки десет души обичат шоколад. Около 1 милиард души ядат шоколад всеки ден. Освен че е толкова вкусен, шоколадът има и някои ползи за здравето. Шоколадът повишава нивата на серотонин и допамин, което спомага за подобряване на настроението. Черният шоколад също може да бъде особено полезен за вас. Черният шоколад е мощен източник на антиоксиданти, а освен това помага за подобряване на кръвообращението, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
14:51 / 24.11.2024
"УниКредит Булбанк" предупреди клиентите си
14:08 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5590) | 59% | |
Не (3062) | 32% | |
Не мога да преценя (902) | 9% |