
ЗАРЕЖДАНЕ...
Досега сте пържили картофите погрешно, ето правилния начин | ||||||
| ||||||
Как е правилно да се пържат картофи? Започнете с избора на картофи. Вземете млади грудки с тънка кожа - те имат по-малко нишесте, което означава, че резените няма да се разпаднат. Но ако имате под ръка само стари картофи, това не е проблем. Накиснете обелените и нарязани картофи в ледена вода за 30 минути. Това ще премахне излишното нишесте и ще предотврати покафеняването. Подсушете ги с хартиена кърпа - влагата е враг на хрупкавите пържени картофки. Основната стъпка, която 90% от домакините пренебрегват, е бланширането. Сварете картофите в подсолена вода като добавите една чаена лъжичка сода бикарбонат. Само 3-4 минути след кипене и филийките ще станат меки отвътре, но ще запазят формата си. Содата за хляб разгражда клетъчната структура, създавайки пореста повърхност, която ще абсорбира маслото като гъба. След като се сварят, изплакнете картофите със студена вода, за да спрете процеса на топлинна обработка и ги подсушете отново. Тайната съставка, за която готвачите с опит не казват, е царевичното нишесте. Поръсете с него филийките преди пържене (1 супена лъжица на 500 гр картофи). Нишестето създава тънка обвивка, която запечатва влагата и образува хрупкава коричка. Но това не е всичко. Загрейте смес от масло и растително масло (1: 2) в тиган. Маслото ще даде златист цвят и аромат, а растителното масло ще предотврати изгарянето на маслото. Техниката на пържене също има значение. Поставете картофите в сгорещеното олио на един слой. Ако филийките се сложат плътно една до друга, по-скоро ще се задушат, отколкото да се изпържат. Обърнете ги само веднъж, когато долната им страна стане кафява. И никога не покривайте тигана! Парата ще ви лиши от хрупкавостта на картофките. Следва и трикът за перфектния аромат. 2 минути преди края на готвенето добавете в тигана стрък розмарин и 2 счукани скилидки чесън. Мазнината ще абсорбира миризмата им, а картофите ще придобият нотки на провансалски билки. Но не прекалявайте: подправките трябва да подсилват вкуса, а не да го заглушават. И накрая, посолете картофите в самия край на топлинната обработка. Ако направите това твърде рано, солта ще издърпа влагата и кората ще стане мокра. И за да подсилите хрупкавостта, поставете филийките върху решетка веднага след пържене, а не върху хартиена кърпа. Така мазнината ще се отцеди и парата няма да остава под картофите. За тези, които обичат да експериментират: опитайте да замените солта със соев сос. Поръсете го върху картофите минута преди да са готови - нотките на карамел ще превърнат ястието в любимо азиатско ястие. Или поръсете филийките с пармезан веднага след пържене; той ще залепне за горещата повърхност, създавайки пикантна коричка. Дори обичайните пържени картофи могат да се превърнат в основно ястие на масата. Просто добавете щипка знания и лъжица нишесте - и гостите ще поискат рецептата, уверени, че криете тайната на скъп ресторант. Някои готвачи с опит съветват да добавите масло по средата на готвенето – то помага за създаването на хрупкава коричка. За тези, които обичат пържени картофи, но ги избягват, защото са нездравословни, има чудесно решение. Нарязаните картофи трябва предварително да се сварят във вряща вода за около пет минути, преди да се поставят в тигана. Този трик ще ви помогне да постигнете идеалната текстура – картофите ще са меки отвътре и хрупкави отвън. Минимални подправки: важно е да запомните, че пържените картофи трябва да запазят естествения си вкус. Твърде много подправки могат да отменят тази полза. Оптимално е да използвате не повече от три подправки, включително билки. |
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (10503) | 56% | ![]() |
Не (6377) | 34% | ![]() |
Не мога да преценя (1917) | 10% | ![]() |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg