Дървената дъска за рязане невинаги е по-безопасният вариант

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:42 / 18.12.2023
1924
От въздуха, който дишаме до храната, която ядем, малки частици пластмаса, известни още като "микропластмаса", могат да бъдат открити в почти всичко, което ни заобикаля. И докато еколозите са категорични, че пластмасата причинява сериозна екологична криза, то токсиколозите не са напълно сигурни дали приемането на микропластмаса чрез храната, която ядем, може да повлияе отрицателно на здравето ни.

Скорошно проучване изследва колко е количеството микропластмаса, която попада в храната, нарязана върху два различни вида пластмасови дъски за рязане.

След като нарязват моркови веднъж на полипропиленова дъска за рязане, и втори път на полиетиленова, учените откриват, че и с двата вида дъски 1114 микропластмасови частици (парчета пластмаса с дължина под 5 милиметра) полепват по морковите. Това означава, че една пластмасова дъска за рязане може да отделя 15 милиграма микропластмаса при всяко ползване, или около 50 грама годишно.

Резултатите от това проучване може и да звучат притеснително, но изследователите не са категорични, че е нужно веднага да изхвърлим пластамсовите си дъски за рязане от кухнята. Колебанието идва оттам, че просто няма сигурни доказателства за това дали употребата им реално представлява опасност за човешкото здраве.

"Идеалният начин да разберем какви са ефектите от микропластмасата, е да идентифицираме как се отразява върху здравето на хората за определен период от време или чрез стандартизирани проучвания с животни", обяснява токсикологът д-р Алекс Лебо. По думите му обаче такива проучвания се провеждат за по-продължително време и би било най-подходящо да са върху животни, тъй като върху хора би се счело за неетично.

"Въпреки че в организма ни може да попада микропластмаса, е съвсем възможно резултатът да покаже, че тя всъщност не представлява риск за човешкото здраве", допълва токсикологът.

Затова и той не съветва непременно да се отървем от пластмасовите дъски за рязане. По думите му така или иначе всекидневно в тялото ни попада толкова много микропластмаса (основно чрез храната и водата), че микропластмасата от дъските едва ли би довела до голяма разлика.

Добре е да имаме предвид също, че дървената дъска за рязане невинаги е по-безопасният вариант, тъй като тя е пореста и трудно се дезинфекцира ефективно. Можем обаче да си купим бамбукова дъска, която има предимството, че е по-плътна и по-малко пореста в сравнение с другите дървени дъски за рязане. И въпреки че се смята за по-хигиенична, все пак е нужно и нея да почистваме старателно, пише The Kitchn.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Геро: 50 килограма си заминаха
Пълно лунно затъмнение, ще се вижда и от България
"Бригада нов дом": На по-шокиращо място от това не сме били
Решителна крачка прави една от зодиите днес
Зависими ли сте към TikTok? Създадоха скала за пристрастяване към...
Зрителни смущения, повръщане, сънливост и смърт: Над 160 души са...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).