ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Дървената дъска за рязане невинаги е по-безопасният вариант
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:42 / 18.12.2023Коментари (0)1853
©
От въздуха, който дишаме до храната, която ядем, малки частици пластмаса, известни още като "микропластмаса", могат да бъдат открити в почти всичко, което ни заобикаля. И докато еколозите са категорични, че пластмасата причинява сериозна екологична криза, то токсиколозите не са напълно сигурни дали приемането на микропластмаса чрез храната, която ядем, може да повлияе отрицателно на здравето ни.

Скорошно проучване изследва колко е количеството микропластмаса, която попада в храната, нарязана върху два различни вида пластмасови дъски за рязане.

След като нарязват моркови веднъж на полипропиленова дъска за рязане, и втори път на полиетиленова, учените откриват, че и с двата вида дъски 1114 микропластмасови частици (парчета пластмаса с дължина под 5 милиметра) полепват по морковите. Това означава, че една пластмасова дъска за рязане може да отделя 15 милиграма микропластмаса при всяко ползване, или около 50 грама годишно.

Резултатите от това проучване може и да звучат притеснително, но изследователите не са категорични, че е нужно веднага да изхвърлим пластамсовите си дъски за рязане от кухнята. Колебанието идва оттам, че просто няма сигурни доказателства за това дали употребата им реално представлява опасност за човешкото здраве.

"Идеалният начин да разберем какви са ефектите от микропластмасата, е да идентифицираме как се отразява върху здравето на хората за определен период от време или чрез стандартизирани проучвания с животни", обяснява токсикологът д-р Алекс Лебо. По думите му обаче такива проучвания се провеждат за по-продължително време и би било най-подходящо да са върху животни, тъй като върху хора би се счело за неетично.

"Въпреки че в организма ни може да попада микропластмаса, е съвсем възможно резултатът да покаже, че тя всъщност не представлява риск за човешкото здраве", допълва токсикологът.

Затова и той не съветва непременно да се отървем от пластмасовите дъски за рязане. По думите му така или иначе всекидневно в тялото ни попада толкова много микропластмаса (основно чрез храната и водата), че микропластмасата от дъските едва ли би довела до голяма разлика.

Добре е да имаме предвид също, че дървената дъска за рязане невинаги е по-безопасният вариант, тъй като тя е пореста и трудно се дезинфекцира ефективно. Можем обаче да си купим бамбукова дъска, която има предимството, че е по-плътна и по-малко пореста в сравнение с другите дървени дъски за рязане. И въпреки че се смята за по-хигиенична, все пак е нужно и нея да почистваме старателно, пише The Kitchn.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: