Джон Лорд открива Есенния салон на изкуствата 2009

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:35 / 20.05.2009
2056
С концерт на легендарния кийбордист на вечните Дийп Пърпъл Джон Лорд ще стартира тазгодишното издание на Есенния салон на изкуствата в Пловдив. Представянето му, съвместно с оркестъра на Оперно Филхармонично Дружество, Пловдив, ще бъде на 1 септември на Античния театър. Билетите ще бъдат на цени 30, 40, 50 и 60 лева, продажбата стартира утре.

Джон Дъглас Лорд е английски пианист и композитор, познат на меломаните по цял свят с неповторимата си блус-рок Хамънд орган бленда и своя революционен стил в съчетаването на рок музика с класически и барокови форми. Лорд е най-добре познат от дългогодишната си кариера в легендарната група Дийп Пърпъл, а също и във формации като Уайтснейк, Пейс, Аштън & Лорд, Артуудс, Флауър Пот Мен.

След като напуска окончателно Дийп Пърпъл, великият пианист започва да се занимава с класическа музика и прави самостоятелни композиции и участия заедно с Лондонската филхармония. Макар, че Лорд е съавтор и композитор на най-добрите песни на Дийп Пърпъл, насочени главно към хард звученето, интересът му към класическата и камерна музика проличава още в зората на 70те. Първото доказателство за това е композицията „Deep Purple Cncerto From Group and Orkestra", изпълнена по време на забележителен концерт на групата в Роял Албърт Хол през 1969, съвместно с Кралския филхармоничен оркестър.

Концертът на Джон Лорд на 1 септември в Пловдив ще открие ежегодния Есенен салон на изкуствата. Той ще излезе на сцената заедно с Оперното Филхармонично дружество на гр. Пловдив, както и с трима от музикантите от група Те - Ивайло Звездомиров (бас), Венко Поромански (барабани) и Дарин Василев (китара). Изпълнението на големия музикант пред българските му почитатели ще бъде представено в две тематични части. В първата част публиката ще има възможността да чуе кавър версии по класики на Дийп Пърпъл, а втората ще включва класическа музика и солови проекти на Джон Лорд.

За своята забележителна кариера великият пианист издава над 50 албума, 20 от които са заедно с Дийп Пърпъл, 8 с Уайтснейк, както и 10 солови композиции. Лорд участва в редица странични проекти и записва с големи музиканти като Джордж Харисън, Дейвид Гилмор, Пол Уелър, Робърт Плант и много други. Концертът му в България се очаква да бъде уникално събитие за почитателите на неповторимото звучене на артиста и всички ценители на непреходната стойностна музика.


Виж коментарите (0)

Още по темата (26):
03.11.2009 Над половин милион души посетиха "Есенния салон на изкуствата - 2009"
22.10.2009 "Евмолпея" закрива Есенния салон на изкуствата с полъх от Виена
14.10.2009 В чужбина работят изключителни български фотографи, твърди Никола Лаутлиев
13.10.2009 "Евмолпея" закрива Есенния салон на изкуствата
02.10.2009 Новаторски проект представят трима творци в галерия Сариев
26.09.2009 Астор шофира с вързани очи на Главната
Още новини от Любопитни новини:
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съю...
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).