Джордж Клуни опроверга твърдения

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
22:47 / 03.06.2024
3530
Американският актьор Джордж Клуни отрече организацията за защита на човешките права, която е основал заедно със съпругата си, да иска арестуването на руски журналисти, които подкрепят войната на Москва срещу Украйна, предава The Moscow Times.

Правният директор на инициативата Docket на фондация "Клуни за правосъдие" Аня Нейстат по-рано е заявила, че организацията иска арестуването и екстрадирането на "най-очевидните руски пропагандисти" в Европа, за да им бъдат повдигнати обвинения във "военна пропаганда".

Тези забележки, направени пред рускоезичната служба на финансираната от САЩ новинарска мрежа Voice of America миналата седмица, са предизвикали възмущение сред руски официални лица като бившия президент Дмитрий Медведев, който заплаши, че "руските професионални журналисти първи ще намерят Клуни".

В понеделник, 3 юни, холивудският актьор е направил изявление чрез своята организация, в което се посочва, че "някой от нашата фондация се е изразил погрешно".

"Ние от фондация 'Клуни" никога не бихме преследвали журналисти, дори и да не сме съгласни с тях. Всъщност имаме дълъг опит в защитата на журналистите", се посочва в изявлението на Клуни.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова е заявила, че семейство Клуни "прави пари от русофобия, която е добре платена на Запад".

Междувременно Василий Пискарев, който оглавява комисията на долната камара на Държавната дума за "външна намеса", е заявил, че ще се стреми да признае фондация "Клуни" за "нежелана организация" в Русия.

Инициативата на фондация "Клуни за правосъдие" Docket Initiative работи за стартиране на "съдебно преследване срещу извършителите на масови жестокости и представлява оцелелите в съда", се посочва на уебсайта на организацията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4473):
02.09.2024 Млада жена запали руското знаме и написа "убийци"
31.08.2024 Китът белуга, сочен за руски шпионин, е намерен мъртъв
24.08.2024 The Telegraph: Догодина Украйна ще започне да връща териториите си – стига Западът да предоставя достатъчно помощ
16.08.2024 Путин изпрати 447 кози на Ким Чен Ун
15.08.2024 Ушев: Диктаторчето Путлер получава в Курск най-голямото унижение на руски владетел
13.08.2024 България сред целите за ядрен удар от Русия
Още новини от Любопитни новини:
Дъщерята на Наталия Симеонова ще се надпреварва в "Гласът на Бълг...
Фурията Денислава стана жури на конкурс за миски
В топ форма, ама не съвсем: Иван Христов обра точките на плажа
Учените забелязаха нещо на слънцето, което не са виждали от 23 го...
Нова снимка на Камелия показва колко е пораснал синът й
Миската Моника от "Игри на волята" се оказа изкусна готвачка 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).