Единствените български градове, на които са кръстени астероиди, са Пловдив и...

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:30 / 22.04.2024
5159
В Шумен ще заработи първият цифров планетариум у нас по проекта "Рацио“ ; Пловдив е единственият друг град в страната, на който е кръстен астероид. Това каза директорът на Астрономическия център в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски“ проф. Драгомир Марчев в Националния пресклуб на БТА в областния град, откъдето проследи представянето на новия брой на списание "ЛИК“, посветен на 45-ата годишнина от полета в околоземна орбита на първия български космонавт Георги Иванов и приноса на българската наука към космическите изследвания. В събитието се включиха чрез видеовръзка участници и гости от 35 национални пресклуба на БТА в страната и чужбина. 

Той говори по темата, както и по повод предстояща национална конференция на Съюза на астрономите в България, която ще се състои в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски“, по повод 25-годишнинината от откриването на Астрономическия център във висшето учебно заведение, открит през 1999 година, за да могат ученици, студенти, жителите и гости на града да наблюдават през телескопите на Центъра слънчевото затъмнение.

"По този повод Съюзът на астрономите в България реши националната му конференция тази година да се състои в Шумен от 9 до 11 май. Това е едно признание за скромния екип на шуменския астрономически екип на университета и за града, който е сред малкото в страната, бих казал единственият, който извън София развива професионална астрономия.

Нито колегите в Пловдив, нито в Благоевград имат обсерватория, каквато имаме ние на Шуменското плато“, една от най-модерните в момента. Благодарение на една обща колаборация и Националната пътна карта за научна инфраструктура по проекта "Рацио“ беше финансирана голяма част от апаратурата, която в момента работи в нашата обсерватория и я нарежда на второ място след Националната астрономическа обсерватория на Рожен“, заяви проф. Марчев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Емблематичен участник напусна "Островът на 100-те гривни"
Изненада в "Биг Брадър": Скандалната Анджела напусна преди елимин...
Емилия най-после призна за раздялата със съпруга си
Тази вечер наблюдаваме зрелищно пълнолуние
Цветовете са мощен инструмент в дизайна на интериора
Ударила ни е силна магнитна буря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).