Една от най-ценните скулптури на Ватиканските музеи отново бе изложена на показ

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
22:52 / 15.10.2024
1406
Ватиканските музеи представиха реставрираната статуя на една от най-ценните им скулптури - тази на Аполон Белведерски. Това се случи във вторник, като статуята датира от 2 век и е направена от мрамор. 

През годините тя е вдъхновила множество скулптори и артисти по целия свят. 

До излагането на този шедьовър обаче изминаха години. Експертите по реставрация поправяха счупвания в коленете и краката, почистваха цялата статуя с лазери и монтираха стълб от въглеродни влакна, закотвен към основата му, за да се увеличи стабилността.

Директорът на музея Барбара Джата заяви, че реставрацията на статуята на Аполон Белведерски е символ на това, което Ватиканските музеи трябва да са - "баланс между традицията, лингвистиката и науката, с поглед към бъдещето". 

Аполон Белведерски е едно от първите произведения, изложени в музеите. Изобразява бога, който току-що е изстрелял стрела. Аполон е известен с деликатната си мускулатура и леко накъдрена коса.

Смята се, че скулптурата е римско копие на оригинална гръцка бронзова статуя. Донесен е във Ватикана от папа Юлий II в началото на 16 век.

Статуята беше премахната от публичната изложба през 2019 г., когато служителите на музея забелязаха малки пукнатини в краката ѝ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Баба културистка доказа, че няма невъзможни неща и завоюва в Плов...
Жената на Азис най-после проговори: Разделихме се точно заради то...
Работодатели страдат заради "тихо напускане"
Очаква се да ни удари магнитна буря
Интересен празник е днес. Не трябва да планирате срещи, изнесете ...
Днес първата съпруга на Кирил Маричков го погреба и днес загуби и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).