Една от най-емблематичните сгради в света празнува 50-годишния си юбилей

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:11 / 17.10.2023
1533
Една от най-емблематичните и най-заснемани сгради в света – операта в Сидни, празнува 50-годишния си юбилей. Сградата, чието изграждане е отнело цели 14 години, е дело на датския архитект Йорн Утсон. Едно от съвременният архитектурни чудеса официално е открито през 1973 година в присъствието на британската кралица Елизабет Втора. През юни 2007 г. сградата е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, наред със забележителности като египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия. Съвременната сграда на Операта на Сидни е открита на 20 октомври 1973 г. и е сред емблемите на града.

Нейният автор архитектът Йорн Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света "Прицкер“. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия. 

Операта в Сидни е сред най-модерните сгради в света. Утсон посвещава 9 години от живота си на операта. Строежът на зданието започва през март 1959 г. 7 години по-късно датчанинът се оттегля шумно, след като няколко подкрепяни от правителството архитекти решават да променят проектирания интериор, за да спестят пари. Още 7 години след това операта се довършва. Сметката е 52 млн. долара – сума, която надхвърля 14 пъти планирания бюджет. След завършването на операта през 1973 г. Йорн Утсон така и не отива в Сидни, за да види своето произведение на архитектурното изкуство.

Все пак през XXI век са приложени и някои от идеите му за вътрешния дизайн. Бетонните покриви, напомнящи огромни, издути от вятъра корабни платна, са проектирани от финландския архитект Ове Аруп. Операта е тържествено открита от кралица Елизабет II с тържествена реч, фойерверки и звученето на 9-ата симфония на Бетовен. През март 2006 г. британската кралица отново е в Сидни, за да открие новото крило на операта, построено така, че да пропуска светлина в комплекса и да открива изглед към пристанището.

Операта има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни зали, 4 ресторанта, 6 бара и безброй магазинчета за сувенири. В операта се представят театрални, балетни, оперни и други музикални продукции.

Тя е седалище на Операта на Австралия, на Театъра на Сидни и на Симфоничния оркестър на Сидни. През 2007 г. е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Операта в Сидни е най-емблематичната забележителност в цяла Австралия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ендокринолог: Дългият сън в детската градина води до ранно затлъс...
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Д-р Ива Гаврилова: Тенът не е на мода
Адвокат от Пловдив: Анализите му са на ниво 5-6 клас от Спортното...
Рафи Бохосян за баща си: Отне ми време да разбера, че тази болка ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).