Екзотични ядки, чието съхраняване става по специален начин

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
12:27 / 19.01.2024
1956
Sofia24.bg ще ви разкаже днес за бразилските орехи, които са най-богатият познат хранителен източник на селен. Този микроелемент е много важен за правилното функциониране на имунната система, участва в производството на щитовидните хормони и е известен с антиоксидантните си качества. Те са богати и на магнезий, мед и цинк. Бразилските орехи снабдяват също така човешкото тяло със здравословни мазнини, фосфор, манган и витамин Е. Всички тези витамини са важни за възпроизводството на клетките и са чудесни за здравето на мозъка. 

Тези ядки също така съдържат витамини от група В като тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин, пантотенова киселина (В3), витамин B6 (пиридоксин), омега-3 мастните киселини и вит. С и фолати. Основната част от калорийното им разпределение се пада на мазнините, предимно под формата на омега 6 мастни киселини. Поради тази причина те бързо гранясват и затова е много важно да се съхраняват на сухо, хладно и проветриво място.

Само 2-3 ядки на ден са достатъчни, за да си набавим необходимия прием на този важен микроелемент, който е много важен и за хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза. Редовната консумацията на бразилски орех помага за регулирането на хормоналните нива при хора с хипофункция на щитовидната жлеза. Ядките са добър източник на здравословни мазнини, протеини, фибри. 

Бразилските орехи помагат и за това да имаме здрави кости, защото те съдържат също така калций, желязо, калий и фосфор, които отговарят за костната плътност. 

Ядките са богати на здравословни мазнини. Това спомага за подобряване на нивата на холестерола и така намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Фибрите пък също така повишават добрия холестерол и намаляват лошия. 

Бразилският орех е богат източник на растителен протеин. Бразилските орехи съдържат някои от най-мощните елементи в борбата срещу свободните радикали. Селенът, в комбинация с други биохимични продукти в бразилските ядки, се превръща в мощен антиоксидант. Именно този микроелемент пречи на увредените ДНК молекули да се възпроизвеждат, по този начин не позволява на туморите да се развиват.

Ядките помагат при проблеми с кожата. Консумацията на бразилски орех може да намали възпалението, да подпомогне мозъчната функция и сърцето. Консумацията на твърде много ядки бразилски орех може да предизвика вреди. Поради тази причина е важно да не се прекалява с тях. Така че консумирайте, както вече казахме, от една до три ядки на ден. Бразилските орехи не трябва да се консумират от деца под 8 години. Бременните жени не трябва да консумират  повече от една ядка на ден.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
Мария Бакалова загуби близък човек: Ще ни липсваш, обичам те!
Асеновградският бизнесмен изненада Катрин Тасева за рождения й де...
Практични съвети за шофирането в зимни условия
Виждала е Светия отец, но докъде ще стигне в играта?
Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).