ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Ето как да отстраните пестицидите от плодовете и зеленчуците най-лесно | ||||||
| ||||||
Туршиите си остават традиционен и ценен източник на незаменими вещества, които не бива да пренебрегваме. За да консумираме спокойно това богатство и с чиста съвест да предлагаме от него и на децата си, е добре да подберем качествени плодове и зеленчуци, свежи, чисти и проверени за остатъци от пестициди. Обработвайте зеленчуците умно При подготовката било то на зимнината или на свежата салата, е важно да се погрижим за отстраняването на остатъците от пестициди. Първият начин е като изплакнем плодовете и зеленчуците под течаща топла вода за една минута или повече – това ще помогне за премахване на остатъците по повърхността на плодовете или зеленчуците. Имайте предвид, че този метод може да не отстрани всички пестициди. Проучванията показват, че изплакването на доматите с вода намалява остатъците от пестицида хлорпирифос с 41%, но от друга страна, изплакването на аспержите премахва само 24% от химикала. Изплакването на зелето с топла вода пък премахва 93% от карбофурана – друг често срещан пестицид. Друг начин за намаляване на употребата на пестициди е да изрежете или откъснете кожата и листата на плодовете и зеленчуците. Разбира се, въпреки че това не е решение за всички видове продукти, можете все пак да използвате метода за ябълки, круши, картофи и др. Проучванията също показват, че остатъците от пестициди се намаляват с 18–71% след варене, 36–100% след бланширане и 25–60% след пържене. Това означава, че готвенето на зеленчуци предпазва от поглъщането на твърде големи количества остатъци от пестициди. Ето още няколко съвета към домакинствата, които следят безкомпромисно за качеството на продуктите, които слагат на трапезата: - Освен щателното измиване, е добре да оставяме плодовете и зеленчуците накиснати в съд с 10% разтвор на сол и вода за 20 минути. - Добра идея е също така да смесим оцет и вода в съотношение 1:4. С този разтвор пръскаме плодовете и зеленчуците и редуцираме следите от някои разпространени пестициди. - Содата за хляб е чудодейна съставка в натуралните почистващи препарати – безопасна и ефективна. Така тя се явява отлично решение и за почистване на хранителни продукти. Някои проучвания показват, че содата може да премахне от 66,7% до 98,9% от пестицидите в храните. Пазарувайте отговорно Важно е да имаме предвид, че по данни от 2023 г. остатъците от пестициди са най-често съобщаваната категория за опасност при храните според Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи RASFF към Европейската комисия – въпреки отчетения спад от 24% в сравнение с 2021 г. и от 5,5% в сравнение с 2022 г. Без изненада най-често съобщаваната продуктова категория в това отношение са плодовете и зеленчуците. В този смисъл е особено важно да пазаруваме само от места, където контролът над плодовете и зеленчуците е строг и надежден. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Съпругата на Гунди: Разделихме се заради рутина, исках свобода
09:04 / 11.11.2024
КЗП: Бъдете готови за големи опашки и сериозно чакане
14:02 / 11.11.2024
Голям град в Южна България осъмна с първи сняг за сезона
08:33 / 11.11.2024
Стотици блокирани на "Петрохан" заради сняг!
20:03 / 10.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета