Ето кои са имениците днес

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:47 / 27.07.2024
3288
На 27 юли православната църква чества Свети великомъченик Пантелеймон е роден в Никомидия (днешна Турция) в края на 3-ти век. Той е бил християнин и е практикувал медицина. Пантелеймон е известен със своето милосърдие и чудеса, извършвани в името на Христос. 

Денят се счита за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник. Имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина, Пантелеймон, Пантелейка, Пантьо, Панко, Панчо, Пане. 

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (дн. Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив).

Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".

Още в Първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

В София паметта на светеца се чества като храмов празник в кварталната църква в Бояна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Без еквивалент! Джокович запя "Луда по тебе", стана да танцува и ...
Земеделец си тръгна със само 500 лева от "Стани богат". Ники Кънч...
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Не й личи, че е раждала преди само 6 месеца
Една звезда на 72: Той е боксьор, но печели куп награди като акть...
Сашо Кадиев се събра с бившата си жена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).