ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Ето коя е най-полезната риба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:06 / 28.07.2024Коментари (1)2888
© Plovdiv24.bg
Илюстративна снимка
Рибата се препоръчва за консумация поради високата си хранителна стойност. Той е източник на здравословни омега-3 киселини, протеини и витамин D, които са необходими за нормалното функциониране на тялото, особено през зимата, съобщава изданието The Health Site.  

Рибата е продукт, който се препоръчва в здравословното хранене. Съдържа пълен протеин, необходим на тялото. Освен това има различно съдържание на мазнини и е източник на мастни киселини, особено от семейството на омега-3. Те включват ползите за здравето от ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA).

Коя риба има най-добра мазнина за хората?

Яденето на риба има ползи за здравето, въпреки че мазните морски риби с високо съдържание на омега-3 киселини са най-полезни за хората. Рибата също е добър източник на витамини D и A, а постната риба изобилства от витамини от група В.

В зависимост от общото съдържание на мазнини се разграничават следните видове риба:

- нискомаслена риба (повече от 15% съдържание на мазнини) - змиорка, мойва;

- мазна риба (7-15% съдържание на мазнини) - сардина, херинга, скумрия, сьомга, няколко, сардина, шаран, сафрид;

- риба със средно съдържание на мазнини (2-7% мазнини) - пъстърва, риба тон, морска пъстърва, писия;

- риба с ниско съдържание на мазнини (по-малко от 2% съдържание на мазнини) - дървени стърготини, минтай, мерлуза, щука. 

Но не само скъпата сьомга, а и някои други видове риба се определят като най-здравословните и полезни за човек. Списъкът включва треска, херинга, скумрия, щука, пъстърва, сардела.

Месото на треската е богато на висококачествен протеин. Това е добра алтернатива на червено месо и птиче месо. Универсалната риба, предвид начина на приготвяне и използване в ястията, е и ценен източник на витамин D3, особено необходим през есенно-зимния период. 

Крехкото месо от херинга е богато на ненаситени мастни киселини, протеини и минерали. Разнообразието от витамини като A, E, B и D3 прави херингата една от най-предпочитаните риби. Но тя е един от видовете, които съдържат малки количества замърсители.

Скумрия - тази риба също е в списъка на най-полезните. Съдържа голямо количество селен, който има положителен ефект върху имунната система и ускорява регенерацията на клетките. Скумрията също е богата на фосфор и витамин D. Но бременните и кърмещите жени трябва да избягват нейната консумация поради склонността да натрупва живачни съединения. 

Много хора смятат пъстървата за най-здравословната риба. С ниско химическо замърсяване и голям брой ценни съставки, това е отлична алтернатива на домашните птици. Дъговата пъстърва е сладководна риба, която изисква чиста, наситена с кислород, бързо течаща вода. 

Щуката е ценена заради бялото и крехко постно месо, което е практически без кости. Рибата има сладък, но леко мек вкус. Богата е на съединения, които укрепват нервната система и е идеална за хора, борещи се с наднорменото тегло. Месото на тази риба е богато на фосфор, калций, флуор и йод, което предотвратява развитието на заболявания на щитовидната жлеза.

Сарделата е богат източник на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини. Яденето на тази риба ще помогне за понижаване на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от атеросклероза, инфаркт или инсулт. Практически не съдържа живак, токсини и други вредни вещества.

Колко пъти седмично трябва да ядете риба?

Най-добре е да ядете тази храна два пъти седмично, включително поне веднъж мазна морска риба. Рибата е добра алтернатива на месото. Тя е по-лека и по-лесно смилаема, което до голяма степен се усеща от нашите черва. Все пак трябва да се помни, че честата консумация на риба води до поемане на излишни количества от определени минерали и вещества в тялото. Излишъкът от селен в човешкото тяло се отразява негативно на състоянието на косата и ноктите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Като гледам, от всички изброени видове най-много да си позволя рибата "дървени стърготини".
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: