Ето защо Медведев пиеше сок от кисели краставички по време на финала в Мелбърн
Туршиите са считани за здравословна храна от векове. Дори се твърди, че киселите краставички са били част от диетата за поддържане на красотата на Клеопатра, а Юлий Цезар е смятал, че именно тази туршия прави войските му по-силни.
Повечето хора дори не предполагат, че сокът от киселите краставички, който обикновено се изхвърля, всъщност е много полезен за здравето. Той представлява предимно солен разтвор, но е изненадващо невероятен източник на електролити, антиоксиданти и хранителни вещества.
Те са чудесно мезе за ракийката и водката, приказна гарнитура за някои меса, а на всичкото отгоре сокът им е магичен за една камара неща.
Когато американският тенисист Франсис Тиафо каза, че сокът от туршия му е помогнал да достигне до четвъртфиналите на Australian Open преди три години, много хора повдигнаха скептичто вежди. Тиафо бе попитан за странната напитка след мача с Григор Димитров на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия и заяви: "Оцелях на корта благодарение на сока. Вкусът му е ужасен, но наистина помага."
Тази година в Мелбърн с малко шишенце "pickle juice" бе забелязан и руснакът Даниил Медведев. Той пи от въпросното шишенце и по време на финала с Рафаел Надал. Известно е, че двамата спориха за титлата 5 часа и 28 минути.
Австралийският тенисист Джон Милман обясни преди време защо колегите му пият маринатата: "Помага за крампите, защото има много сол в нея. Но вкусът на сока е наистина ужасен", заяви той.
Доктор Майур Ранхордас - водещ преподавател по спортни диети и метаболизъм в университета в Шефийлд - казва, че лично е препоръчал употребата на "pickle juice" на много колоездачи и футболисти от Висшата лига. И потвърждава, че резултатите са забележителни.
"Сокът от кисели краставички съдържа натрий, калий и оцет, и възстановява баланса им в организма, когато се играе в горещо време и при висока влажност, както е на Australian Open. Важно е тези вещества да са в норма, за да се предотвратят крампите", казва докторът.
"Приемането на сока предизвиква рефлекс в устата, който изпраща сигнал за спиране на спазмите. Ето защо се пие в началото на крампите. Маринатата спира крампите с 40% по-бързо от питейната вода."
В интернет е пълно с истории за ползата от киселата марината при махмурлук, а спортистите и диетолозите му намериха още едно приложение.
Ето 8 причини да пиете сок от кисели краставички.
1. Лекарство против махмурлук
Ако нямате шкембе чорба и този еликсир ще свърши работа за ужасяващото главоболие, което ви мъчи.
2. Разстроен стомах и киселини
Използвайте неутрализиращата сила на сока от краставички, за да се справите със стомашните паразити, както и със сутрешното неразположение. Глътка от този сок ще помогне за балансирането на pH нивата в стомаха.
3. Напитка за тренировка
Професионалните атлети и фитнес маниаците пият от този сок, защото електролитното му съдържание помага за хидратацията и извличането на токсините чрез потта.
4. Мускулни крампи
Натрият, калият, магнезият и калциевият хлорид в сока от кисели краставички се бори успешно с този дискомфорт.
5. Подпомага отслабването
Известно е, че ежедневното консумиране на оцет – основната съставка в сока от кисели краставички, може допълнително да насърчи здравословното отслабване. Оцетът засилва метаболизма, а калориите в него са нищожни.
6. Регулира нивата на кръвната захар
Наличието на високи нива на кръвна захар може да доведе до диабет тип 2, както и на други хронични заболявания. Установено е, че оцетът е полезен за понижаване на нивата на кръвната захар чрез подобряване на реакцията на организма към инсулина.
7. Антиоксидант
Този сок изобилства от витамините C и E. И те като всички останали антиоксиданти борят свободните радикали и помагат на имунната система да предпази тялото от заболявания като рак.
8. Болно гърло
Солта и оцета в киселия сок побеждават без проблем бактериите в болното гърло.