ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Глобални проблеми и решения за опасните отпадъци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:39 / 24.06.2024Коментари (0)1930
©
Замърсяването в глобален мащаб е нарастващ проблем, който застрашава както околната среда, така и здравето на хората. Една от най-сериозните форми на замърсяване е тази, причинена от така наречените “опасни отпадъци". Според Световната банка, глобалното генериране на отпадъци се очаква да нарасне с 70% до 2050 година, достигайки 3.4 милиарда тона годишно.

Въпреки че опасните отпадъци представляват малка част от общото количество отпадъци, около 1-2%, те създават непропорционално големи проблеми поради своята токсичност и трудност за безопасно третиране, на неправилното им третиране и изхвърляне може да доведе до сериозни замърсявания на въздуха, водите и почвите. Това, от своя страна, има дълготрайни негативни ефекти върху човешкото здраве и биоразнообразието.

Токсичните вещества могат да причинят сериозни здравословни проблеми, включително респираторни заболявания, рак и увреждане на органите. Знаете ли, че замърсяването с опасни отпадъци има потенциал да разруши цели екосистеми? Неслучайно все повече се говори за устойчивото им управление и колко жизненоважно е то за опазването на природата.

И не само се говори, ефективното управление на опасните отпадъци се превръща в приоритетна задача за правителствата, бизнеса и обществото. Какво точно представляват опасните отпадъци, защо правилното им управление е от съществено значение, както и какви са глобалните проблеми и предизвикателства, свързани с тях и тяхното управление ще ви разкажем в тази статия.

Какво представляват опасните отпадъци?

Най-просто казано, опасните отпадъци са материали, които представляват риск за човешкото здраве или околната среда поради своите опасни свойства. Това може да включва токсичност, корозивност, реактивност и запалимост.

Точното определение и класифициране на дадено отпадъци като “опасни" се регулира от различни директиви и закони на национално и международно ниво, които класифицират и управляват тези отпадъци с цел минимизиране на риска.

Това е и едно от предизвикателствата за правилното им управление в глобален мащаб. Докато според едни законодателства конкретен вид отпадъци са опасни и е нужен специален режим на съхранение, транспортиране, обработване и рециклиране, то според други, този режим е облекчен, което води до неправилно третиране и попадането им в депата. Нека видим по-конкретно какви са разликите: 

1. Европейска директива за отпадъците (2008/98/EC): Тази директива предоставя основни дефиниции и рамки за управление на отпадъците в Европейския съюз. Според нея, опасни отпадъци са тези, които имат едно или повече от следните свойства: 

Взривоопасни 

Оксидиращи 

Запалими 

Дразнещи 

Токсични 

Канцерогенни 

Корозивни 

Инфекциозни 

Тератогенни (увреждащи ембриони/плода) 

Мутагенни (предизвикващи генетични мутации) 

Екологично опасни (представляващи
©
заплаха за околната среда) 

2. Американски закон за опазване и възстановяване на ресурсите (RCRA): В САЩ, опасните отпадъци се дефинират и управляват съгласно RCRA, който идентифицира отпадъците като опасни, ако те са включени в списъците на опасните отпадъци (изброени отпадъци) или ако проявяват една или повече от четирите характеристики на опасност: 

Запалимост 

Корозивност 

Реактивност 

Токсичност 

3. Базелска конвенция: Международният договор, известен като Базелска конвенция, регулира трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното изхвърляне. Според нея, опасните отпадъци включват всякакви отпадъци, които имат свойства като токсичност, експлозивност, корозивност и други, които могат да застрашат здравето на хората и околната среда. 

4. Световната здравна организация (СЗО): СЗО дефинира медицинските отпадъци като опасни, ако те включват инфекциозни материали, патологични отпадъци, отпадъци, съдържащи тежки метали, фармацевтични отпадъци, генотоксични отпадъци и радиоактивни материали. 

5. Програма на ООН за околна среда (UNEP): UNEP класифицира опасните отпадъци в няколко категории, включително: 

Химически отпадъци (напр. от производствени процеси) 

Фармацевтични отпадъци 

Електронни отпадъци (е-отпадъци) 

Радиоактивни отпадъци 

Биологични отпадъци 

6. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ): МААЕ специално се занимава с радиоактивните отпадъци, които са продукти от ядрената промишленост и изследвания. Тези отпадъци се класифицират според нивото на радиоактивност и продължителността на опасността, която представляват.

Защо правилното управление на опасните отпадъци е важно?

Правилното управление на опасните отпадъци е с наистина критично значение, поради няколко основни причини: 

Опазване на човешкото здраве - Опасните отпадъци съдържат вещества, които могат да бъдат изключително вредни за човешкото здраве. Те включват токсични химикали, патогени, радиоактивни материали и други опасни агенти, които могат да предизвикат сериозни заболявания и дори смърт. Според доклад на ООН, замърсяването от опасни отпадъци е причина за смъртта на около 12.6 милиона души годишно, което подчертава необходимостта от стриктно управление на тези отпадъци. 

Опазване на околната среда - Замърсяването от опасни отпадъци може да има дълготрайни и необратими последици за околната среда. 

Спазване на законовите изисквания - Компаниите и организациите са задължени да спазват стриктни законови разпоредби, свързани с управлението на опасни отпадъци. Неспазването на тези регулации може да доведе до тежки финансови санкции, загуба на лицензи и сериозни правни последствия.

За сметка на това, правилното управление на опасните отпадъци може да доведе и до икономически ползи. Рециклирането и оползотворяването на отпадъците може да намали разходите за суровини и да открие нови бизнес възможности. Според Европейската комисия, правилното управление на отпадъците и рециклирането може да създаде над 400 000 нови работни места до 2025 г.

Какви са проблемите и предизвикателствата, свързани с опасните отпадъци в глобален мащаб?

С нарастването на световната икономика и индустриализацията, количеството на опасните отпадъци непрекъснато се увеличава. Според данни от Световната банка, около 2 милиарда тона твърди отпадъци се генерират годишно, като значителен процент от тях са клас
©
ифицирани като опасни. Тази тенденция изисква все по-ефективни системи за управление и модерни технологии за обработка.

Освен това, в много развиващи се страни липсата на инфраструктура и ефективни регулации води до неправилно управление на опасните отпадъци. Нелегалното изхвърляне и транспортиране на тези отпадъци представлява сериозен риск за общественото здраве и създава допълнителни предизвикателства за опазване на околната среда.

Друг проблем е, че все още много хора и компании не са достатъчно осведомени за рисковете и правилното управление на опасните отпадъци. Липсата на подходящо образование и обучение води след себе си и неправилно съхранение и обработка, което увеличава риска от инциденти и замърсяване.

Ситуацията се усложнява и от разнообразието на опасните отпадъци. Те включват широка гама от материали – от химикали и тежки метали до медицински отпадъци и електронно оборудване. Тази разнообразност изисква специализирани методи за събиране, транспорт, съхранение и обезвреждане. Не всяка страна разполага с необходимите технологии и ресурси за справяне с всички видове опасни отпадъци.

А да не говорим и, че правилното управление на опасни отпадъци е скъпо и изисква значителни инвестиции в инфраструктура, технологии и обучение на персонала. Много малки и средни предприятия нямат възможност да покрият тези разходи, което ги прави уязвими към нарушения на регулациите и глоби.

Едно от решенията на този проблем са дружествата специализирани в събирането, транспортирането, обработката и рециклирането на този тип отпадъци. В България разполагаме с достатъчен брой подобни дружества като Opasnite.bg, но в световен мащаб броят им е крайно недостатъчен, особено в районите на развиващите се страни.

За да се решат част от тези проблеми е необходимо да се инвестира в специализирана индустрия и нови технологии за ефективно и екологосъобразно управление и рециклиране на опасните отпадъци. Ролята на бизнеса, гражданите и държавата също са в основата за промяната на глобалните тенденции.

Необходимо е да работим заедно, за да насърчаваме рециклирането и устойчивото управление на ресурсите, защитавайки нашите планета и здраве от отпадъците, които генерираме сами.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2024/2025
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Откриха труп на мъж
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: