Google Chrome предупреждава за скорошно изключване на приложения

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
21:27 / 14.10.2024
1521
Google Chrome започна да предупреждава потребителите, че рекламните блокери (Adblock) и други популярни разширения скоро ще бъдат деактивирани поради края на поддръжката за платформата Manifest v2. На това обърна внимание порталът BleepingComputer.

"Това разширение може скоро да не се поддържа, тъй като не следва най-добрите практики за разширенията на Chrome“, се посочва на страницата на uBlock Origin. Сега това е най-популярният рекламен блокер с аудитория от над 34 милиона.

Тестовите версии на Chrome вече са актуализирани до версия 130, което деактивира поддръжката за Manifest V2, така че те вече не поддържат много популярни разширения. Стабилната версия на Chrome 130 се очаква да бъде пусната през втората половина на октомври и за много потребители това може да е неприятна изненада.

По-рано стана известно, че Manifest V3 значително ще влоши възможностите на рекламните блокери. Вместо да блокират самите заявки, ще се изискват разширения, за да поискат филтриране от Chrome. В същото време списъкът с правила за филтриране е значително ограничен и не покрива нуждите на рекламните блокери.

Други уеб браузъри, работещи на Chromium, включително Microsoft Edge и Opera, все още не са задължени да мигрират напълно към Manifest V3 и ще запазят широка поддръжка за V2 поне до 2025 г.

За тези, които не искат да търпят рекламите, има смисъл да обмислят преминаването към друг браузър сега. Safari и Firefox се считат за отлични алтернативи на Chrome. Работата е там, че техните собствени енджини им позволяват да поддържат разширения независимо от промените на Google.

Текущите данни показват, че Chrome остава най-популярният браузър сред потребителите, и то с огромна разлика - делът му е 65%. Следват Edge и Safari, които заедно се използват от около 25% от потребителите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Учени разкриха вековна мистерия
Борят се за бебе от 3 години, а преди дни станаха родители на три...
Скъпоценности на Фердинанд отиват на търг
Две големи гръцки звезди "взривяват" в Колодрума тази вечер
Стана майка за втори път, името на бебето - повече от странно
Удрят ни магнитни бури


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).