Горчиво е на вкус, но е много полезно за метаболизма и очите
Sofia24.bg ще ви разкаже за един интересен и полезен зеленчук, който вече може да бъде купен и в България. Съществуват различни сортове радичио, които се различават не само по външен вид, но и по съставки и вкус. Зеленчукът е познат на хората като храна още от древни времена и в миналото е било наричано "Синя цикория“. В наши дни радичио се отглежда почти по цял свят. Водещите държави, в които се отглежда, са Италия, Турция и Нова Зеландия. Има различни видове радичио - Тревизо с по-сладникав вкус, и Кастел Франко, чийто цвят е зелен и има червени петна. Кастел Франко буквално прилича на цвете покрито с кръв.
Радичио е сравнително горчиво на вкус, можете да се запази свежо до една седмица в хладилника. Радичио съдържа множество полезни вещества и минерали и затова се смята за абсолютен имуностимулатор. Заслужава си да се споменат витамините - от група В, А и С, както и минералите калий и калций.
В листата му се съдържат и много антиоксиданти, кото са полезни за очите.
То оказва благоприятен ефект върху метаболизма, а горчивите вещества подпомагат работата на черния дроб и жлъчния мехур. На нашия пазар може да намерите радичио в лилав цвят. Изобилието от фибри и вода, както и ниското съдържание на мазнини, го правят подходящ за диети и отслабване. В 100 грама листа радичио има само 100 калории.
Ако решите да готвите с него или да го добавите към вашата салата, трябва да премахнете външните листа и да го измиете хубаво под течаща хладка вода. Най-важното нещо при приготвянето му е да премахнете бялата сърцевина, защото това е най-горчивата част от зеленчука.