ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Готвачът на Тодор Живков издаде пикантни тайни от кухнята на Тато
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:48 / 23.07.2024Коментари (0)3322
©
Готвачът на Тодор Живков бай Данчо, или Йордан Стоичков, най-сетне се пенсионира на 75 години! Майсторът на черпака до миналата година заместваше колеги в скъпарски ресторанти на хотели.

"Дойде време да си почина. Тръгнали сме сега с жена ми за юбилей на дъщерята във Варна. Тя ще стане на 50 години. Много неща видях, преживях, време ми е за почивка“, сподели с усмивка бай Данчо.

Брежнев, Чаушеску, Кастро и Садам са яли от ръката на бай Йордан Стоичков. Освен шейха и диктаторите той е хранил и всякакви чужди делегации, пратеници и дипломати дълги години, когато са били гости на бившия Първи - Тодор Живков.

Йордан Стоичков работил в системата на УБО, а след това става личен готвач на Тато. "Не можеш да станеш готвач на Тодор Живков с ходатайство. Извоювал съм си го“, казва Стоичков

От дългогодишната си работа с Първия бай Данчо пази само добри спомени. Живков е знаел за проблемите на всеки един от персонала.

Людмила Живкова, както й баща й не обичали месо, а типичната наша кухня - чушки пълнени с боб, боб чорба, баница, качамак.

Дипломираният кулинар се е грижил сам за храната на държавния глава и Людмила. Тодор Живков никога не му се бъркал в работата.

Продуктите на първите мъже се изследвали от химико-бактериологична лаборатория, преди да отидат в кухнята. Но Живков никога не ял храна, приготвена от други готвачи.

"Живков не сядаше никога сам на масата. Когато нямаше гости, канеше някой от персонала да му прави компания“, спомня си Стоичков. За менюто се грижила медицинската сестра Ани Младенова и тя решавала какво ще яде Живков.

"Ако например ни каже, че е качил килограми. готвехме нещо по-леко. Лятото се е случвало да яде по цяла седмица диня и таратор, но по негово желание“, казва готвачът. Той е категоричен, че смъртта на Людмила Живкова не е от отравяне, защото иначе първи щял да знае "Аз й приготвях яденето, щях да знам, ако имаше такова нещо. Но тя не е отровена, а си отиде от масивен инсулт“, категоричен е бай Данчо.

Йордан Стоичков напуска "сладката“ служба през 1989 г. по собствено желание, тъй като умората му дошла в повече.

След това популярният "Мистър черпак“ готви на частни партита и в скъпарски  хотели. Бай Данчо има излезли и книги с рецепти, както и участия в тв предавания.

"Сега ми се иска тотално да си почина, пък ако се наложи, винаги мога да се върна", смее се Йордан Стоичков.


Още по темата: общо новини по темата: 3266
25.11.2024 »
25.11.2024 »
25.11.2024 »
25.11.2024 »
25.11.2024 »
25.11.2024 »
предишна страница [ 1/545 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Забраниха на Зингаревич да влиза в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мачове между Локо и Ботев сезон 2024/2025
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: