ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Готви се лесно и е изключително полезен, какво не знаем за булгура | ||||||
| ||||||
Булгурът се готви много по-бързо от останалите разновидности на пшеницата и е и най-евтиният вид. Приготвянето му трае не повече от 15 минути. Консумацията на булгур се препоръчва и при диета, в която е забранен хлябът и оризът. Булгурът съдържа 76% въглехидрати, 18% фибри, около 13% протеини и съвсем малко мазнини. Калориите в 100 грама са 345. В състава му влиза значително количество целулоза и аминокиселини, както и калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, селен. Съдържа също така витамин А, C, D и Е, както и от група B - B2, B3, B6 и B9 (фолиева киселина). Булгурът е рекордьор по състав на полезни хранителни вещества сред останалите зърнени храни. Ниското съдържание на мазнини и липсата на холестерол в състава му, го правят препоръчителен при сърдечносъдови заболявания. Целулозата пречиства тялото от токсините и мастните натрупвания. Аминокиселините му участват в изработването на колаген. Фосфорът помага за добрата работа на мозъка. Витамините от групата В отговарят за нормалното функциониране на нервната система. Консумацията му понижава кръвното налягане. Фибрите улесняват храносмилането. Подсилва също така и имунитета. Богат е на аминокиселината лизин, която оказва противовирусно действие. Съхранява се в буркан с херметическо затваряне, на сухо, тъмно и хладно място. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Забраните на Архангелова задушница
10:26 / 01.11.2024
Александър Сано: За първи път виждам подобно нещо
19:09 / 01.11.2024
Земетресение в България
16:37 / 01.11.2024
Дано няма изненадани шофьори днес в Пловдив
05:00 / 02.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (4243) | 60% | |
Не (2188) | 31% | |
Не мога да преценя (640) | 9% |