ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Градът на любовта е най-южният град по Българското Черноморие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:49 / 11.06.2024Коментари (0)22719
©
Българската брегова линия е дълга 378 км, като нейните форма и релеф са образували много красиви черноморски места със скалисти брегове, пясъчни дюни и характерните за страната дълги и широки пясъчни ивици. Българското Черноморие се дели на северно и южно. Нос Емине е мястото, където Стара планина се среща с морето. 

Тази точка разделя Черноморието на две части. Северната част на Българското Черноморие се простира между Дуранкулак и нос Емине, а южната - между Елените и Резово. Най-големите градове по Черноморието са Варна и Бургас. Следват Несебър, Поморие, Балчик, Каварна, Созопол, Царево, Свети Влас, Приморско, Шабла, Обзор, Бяла, Черноморец, Ахелой, Китен.

Ахтопол 

Ахтопол е най-южният град по Българското Черноморие, отдалечен на 17 км северно от българо-турската граница при с. Резово. Намира се в Югоизточна България, община Царево, област Бургас. Разположен е на скалист полуостров на брега на Черно море, в източното подножие на планината Странджа. Неговото землище е част от територията на природен парк “Странджа".  

С население от около 1200 жители, днес Ахтопол е най-малкият град по Българското Черноморско крайбрежие след град Китен. Близо до Ахтопол се намират едни от най-красивите природни резервати в България, както и някои от най-популярните и диви кътчета, подходящи за плаж, гмуркане и почивка. На около 7 км се намира най-старият резерват у нас - Силкосия, на 10 км е село Синеморец, на около 16 км се намира нос и залив Силистар, а на 30 км е биосферен резерват “Лопушна".

Град на любовта

На герба на Ахтопол пише “Град на любовта". Това прозвище е свързано с популярна легенда, свързана с основаването на града.

Агата (дъщеря на Зевс) и Делфин (син на Посейдон) се обичали много. Великият гръмовержец бил против тяхната връзка и забранил на дъщеря си да се среща с него. Ден и нощ Агата тъгувала по Делфин и споделила мъката си единствено с кукумявката Агао. Един ден Агата изпратила кукумявката да открие любимия й и да му каже, че още го обича и чака. Делфин получил съобщението, отишъл и отвлякъл своята Агата. Довел я в днешния Ахтопол, където заживели щастливо.

Затова и градът бил наречен Агапи-полис - Град на любовта. В него най-почитана между птиците била кукумявката Агао, която приели като символ на щастието. Назад във времето Ахтопол е град с древна и вълнуваща история. Първите заселници по тези земи били траките, за което свидетелстват откритите предмети и останките от крепостна стена. 

Около V в.пр.н.е тук се заселват гърците, които са смятани за основоположници на Ахтопол като град. За кратко време той се превръща в прочут и богат крайморски град. През V-VII в. Ахтопол е разрушен от варварски нашествия. Византийският военачалник Агатон възстановява града, който вече е популярен под името Агатополис (от гр. Благоденстващ град).

През 812 г. хан Крум присъединява града към пределите на Първата българска държава и отбелязва това събитие с каменна колона в столицата Плиска, върху която е изписано името на града като завладяна крепост. През Средновековието градът често е включван в пределите на България, а в края на XIV в. османците вече го наричат Ахтенболу. Градът продължава да е важен земеделски и пристанищен център. 

След Балканската война (1912-1913 г.) Ахтопол окончателно е присъединен към територията на България и започва изселване на гръцкото население. На тяхно място се заселват бежанци от Източна Тракия. През 1918 г. градът е унищожен от пожар, след който градът е построен отново, като са възстановени малък брой от предишните обществени постройки. Втори пожар през 1935 г. нанася също сериозни поражения и напълно унищожава автентичния облик на Ахтопол.

Днес Ахтопол е един от най-китните, посещавани и спокойни морски курорти, изпълнени с множество семейни хотелчета и  кокетни заведения, припомня actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Електронно таксуване в градския транспорт
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: