ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Грешките с обувките, заради които ни болят краката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:28 / 11.06.2024Коментари (0)1623
© Plovdiv24.bg
Дискомфортът в краката е често срещан проблем при много хора, който често се дължи на избора на обувки и навиците за носене. Стъпалата са сложни структури, които се състоят от 26 кости, 33 стави и над 100 мускула, сухожилия и връзки, предназначени да поддържат телесното тегло и да осигуряват подвижност. Когато допускаме грешки при избора или употребата на обувки, това може да доведе до значителни болки в краката и дори до дългосрочни проблеми. 

Ето някои често срещани грешки в обувките, които допринасят за дискомфорта на краката: 

1. Носене на неподходящ размер Една от най-често срещаните грешки е носенето на обувки, които не пасват правилно. Твърде тесните обувки могат да притиснат стъпалото, да причинят мехури, буниони и дори деформации като чуковидни пръсти. Обратно, твърде свободните обувки могат да доведат до плъзгане на стъпалото, което води до появата на мехури и нестабилност, увеличавайки риска от навяхвания и разтягания. 

2. Пренебрегване на типа стъпало и поддръжката на свода Хората имат различни типове стъпала и структури на сводовете - високи сводове, плоскостъпие и неутрални сводове. Носенето на обувки, които не са съобразени с конкретния тип стъпало, може да доведе до дискомфорт и травми. Например хората с плоско стъпало се нуждаят от обувки с добра опора на свода, за да избегнат болка и потенциални проблеми с коленете и бедрата. От друга страна, тези с високи сводове може да се нуждаят от повече омекотяване, за да абсорбират ефективно ударите.

3. Избор на модата пред функционалността Високите токчета, обувките със заострен връх и други модни обувки често жертват комфорта в името на стила. Високите токчета пренасят тежестта на тялото върху стъпалата, което може да доведе до метатарзалгия - болезнено състояние, засягащо стъпалото. Обувките със заострен връх могат да притиснат пръстите на краката, причинявайки буниони, чуковидни пръсти и невроми. Даването на предимство на модата пред функционалността може да доведе до дългосрочни увреждания и хронична болка.

4. Липса на подходящо омекотяване Обувките без подходяща омекотяваща система могат да доведат до проблеми с абсорбирането на ударите, поради което всяка стъпка се усеща като тежка за краката. Това може да бъде особено проблематично на твърди повърхности, причинявайки плантарен фасциит - състояние, при което плантарната фасция (сухожилието, свързващо петата с пръстите на краката) се възпалява. Осигуряването на адекватна омекотяваща система на обувките може да предотврати подобни наранявания и да подобри цялостния комфорт.

5. Неподходяща обувка за съответната дейност Носенето на неподходящ тип обувки за определена дейност е друга често срещана грешка. Обувките за бягане са проектирани по различен начин от обувките за ходене, а и двете се различават от туристическите обувки или ежедневните маратонки. Използването на обувки, които не са предназначени за вашата дейност, може да доведе до неправилна поддръжка, което увеличава риска от нараняване. Например бягането с обувки за ходене може да не осигурява необходимото поглъщане на ударите и опора, което води до стрес фрактури или други травми.

6. Редовна несмяна на обувките Животът на обувките е ограничен и носенето на износени обувки може да доведе до болки в краката. С течение на времето омекотяващите и поддържащите структури в обувките се разрушават и вече не осигуряват необходимата опора и абсорбиране на ударите. От решаващо значение е да сменяте редовно обувките, особено спортните, за да поддържате здравето на краката си. Като обща насока, обувките за бягане трябва да се сменят на всеки 300-500 мили. 

7. Пренебрегване на признаците на износване Тясно свързано с нередовната смяна на обувките е пренебрегването на признаците на износване. Дори обувката да изглежда добре отвън, вътрешната ѝ структура може да е нарушена. Обърнете внимание на признаци като неравномерни модели на износване, които могат да означават неправилна опора или проблеми с походката.

8. Носене на обувки без чорапи Чорапите осигуряват допълнителен омекотяващ слой и помагат за управлението на влагата, като намаляват триенето и риска от образуване на мехури и гъбични инфекции. Носенето на обувки без чорапи може да увеличи вероятността от появата на тези проблеми, особено при затворените обувки, където вентилацията е ограничена. 

Като се съобразяват с тези често срещани грешки в обувките, хората могат да предприемат активни действия, за да гарантират, че обувките им поддържат здравето на краката, а не го влошават. Даването на приоритет на комфорта, правилното прилягане и подходящата функция пред стила може значително да намали риска от болки в краката и да допринесе за цялостното благополучие, пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: