ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Хлебарите: Купувайте български козунак, по-хубав е
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:46 / 18.04.2009Коментари (0)2437
Вносният козунак няма нищо общо с вкуса на българския. Който си купи вносен козунак, най-вероятно ще остане разочарован. Това каза Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България". Според него в продукт, който има яйце, за да има трайност два-три месеца при стайна температура, се слагат различни стабилизатори, които не са опасни, но не са полезни. „Освен това - българинът обича топъл козунак", каза още той. По думите му - българският производител не може да се похвали само с красивите кутии на италианския. Това обаче би оскъпило излишно продукта.

Според Попов българите по-скоро си купуват, отколкото месят домашен козунак за празника. „Вече няма кой да меси онези прекрасни козунаци, българката стана много заета и удобството за нея е, че може да си ги купи", каза той. По думите му, когато козунакът е направен от майстор-хлебар, качеството не отстъпва на това на бабиния козунак.

Попов разказа, че хубавият козунак се прави трудно. Процесът на подготовка е дълъг - месенето е дълго, втасването на тестото също, слагат се повече и различни продукти. Изпичането също е сложно. Пренастройва се целият процес на работа на машините спрямо ежедневното производство, за да може да се направят достатъчно на брой козунаци навреме.

Най-често в козунака се слагат различни твърди ядки - орехи, бадеми, лешници, сушени плодове - стафиди, кайсии. Последният успешен експеримент в тази посока е на кюстендилска фирма, която е сложила в козунака сушени череши и се е получил оригинален вкус. Слагат се още различни мармалади, канела, какао.

Козунак се произвежда целогодишно, но изобилие има само по Великден - най-вече заради търсенето. Всяка фирма се е ориентирала по производството си през годината за това - какво количество да произведе.

Източник: агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 41
21.04.2009 »
20.04.2009 »
20.04.2009 »
20.04.2009 »
20.04.2009 »
19.04.2009 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Напрежение след смъртта на бебе, издъхнало в линейка на път за болницата в Петрич! Бащата с шокиращ разказ за случилото се
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Риск от чума по дребните преживни животни
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: