ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Хор "Евмолпея" запозна публиката от четири страни с културата на България и Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:42 / 02.10.2007Коментари (0)2197
©
Пловдивската култура достойно представи България в спечелен проект в партньорство с Областна администрация - Пловдив по Комуникационната стратегия на България за Европейския Съюз.

Един от одобрените проекти след много сериозна селекция бе - "С младостта на древна Тракия" - Участие на Представителна девическа хорова формация "Евмолпея" - Община Пловдив в европейски младежки културни форуми от 17 до 25 септември т.г. Под диригентството на Рада Славинска хорът запозна публиката от четири страни с културата на България, Пловдив и Пловдивска област като изнесе концерти в рамките на 10-я юбилеен Европейски младежки музикален фестивал - Пасау, на Европейската среща на музиката Улм'2007 - Германия със съпътстващи концертни изяви и презентации на България и на Пловдивска област в гр. Клагенфурт -Австрия, гр. Жрече - Словения и гр. Кула -Сърбия. Тези изяви се ползваха с подкрепата на Президентството, Парламента, МВнР и Община Пловдив.

Можем да се гордеем, че хор "Евмолпея" бе избран да открие Европейската среща на музиката в град Улм при тържествения концерт в Haus der Begegnung на 21 септември.Неговите изпълнения бяха непосредствено след поздравлението до всички участници от Кмета на град Улм - г-н Иво Гьонер.
Безспорният акцент на фестивала бе Вивалди концерт в знаменитата Катедрала на Улм. Пред повече от 2000-на публика в него участваха известния младежки хор на "Улмските врабчета", хор "Евмолпея" - България и Бароков инструментален ансамбъл. Под диригентството на Ханс де Гилде те изпълниха "Magnificat" на Антонио Вивалди. Българският хор бе специално поканен за това произведение, като имаше и самостоятелна изява с 30 минутен концерт от ортодоксална и духовна музика. За пореден път културата бе използвана като най-добро средство за достойна презентация на България. Младите изпълнители получиха заслужено продължителни аплаузи и много поздравления след концерта. На следващия ден бе подписан протол за съвместни намерения между двата хора. Той предвижда общи прояви, съвместно разработване на нови произведения и очертава рамката на дългосрочно стратегическо партньорство.

Концертът в Пасау се състоя при откриване на фотоизложба посветена и съпътстваща 10-тия юбилеен Европейски младежки музикален фестивал. Той бе открит от г-н Рудолф Нерл-Председател на организационния комитет на фестивала в присъствието на много известни политически личности, меценати на изкуствата, приятели на фестивала от цяла Бавария и сложи началото на едномесечното десето издание.

На 20 септември се състоя концерт- презентация на България и Пловдивска област в парк Minimundos - Клагенфурт, Австрия пред макета на Рилския манастир, по случай 30 годишнината от поставянето му в парка. Хористките бяха облечени във фланелки с логото на Комуникационна стратегия и раздаваха информациони материали за България и Пловдивска област и емблематичния продукт на фирма "Рефан" - розата, като символ на страната ни.

На г-н Петер Щайнкелнер бе връчено послание от Областния управител на Пловдивска област и на тази среща бе получена покана за участие на хор "Евмолпея" в културните прояви, съпътстващи Европейското първенство по футбол през м.юни 2008г.

Хорът бе гост на Община Войник, на мъжкия хор "Антон Безеншек" от Франколово - родния град на основателя на българската сценография и изнесе концерт в известния алпийски курортен център на Словения - Жрече. На него присъстваха кметът на града, председателят на Културното дружество "Антон Безеншек", наследници на А.Безеншек, представители на администрацията, на деловите и културни среди. Концертът бе с много емоционален сценарий и бе воден от Яня Сребот - от Радио Целe. Хорът получи покана за гостуване през 2008г. по повод 35 годишния юбилей на хор "А.Безеншек".

Емоционални бяха срещите с българите от Войводина при концерта, проведен в залата на Общинския съвет, съвместно с девически хор "Дурмитор от гр. Кула - Сърбия. Той бе организиран от Културно-просветна организация при Община Кула в партньорство с Националния съвет на българското малцинство в Сърбия и Дружеството за български език, книжовност и култура в Нови Сад. На концерта присъстваха: г-н Светозар Буквич - Кмет на Кула, г-н Методи Методиев - втори секретар в Посолството на РБългария в Белград, г-н Жарко Евтимов - Председател на Дружеството за български език, книжовност и култура, представители на администрацията, на деловите и културни среди. Запознавайки гражданското общество и широката общественост с културата на България, с новото лице на нейните граждани бе отправено послание, утвърждаващо страната ни като надежден член на ЕС и като ключов фактор за стабилност на Балканите.

С изнесените концерти пред различна публика и широката общественост в четирите страни, достойно бе представена българската култура и популяризирано името на страната ни. Младите гласове на Пловдив с достойнство защитиха авторитета на българската култура и представиха страната ни като достоен член на обединена Европа.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Първа лига, сезон 2024/2025
Природни стихии
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: