Храната, която е по-вредна и от цигарите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:48 / 11.06.2024
4531
Учените са доказали, че картофите могат да причинят същата вреда на тялото като една цигара.

Ендокринологът Зухра Павлова говори за ново и много неочаквано заключение на чуждестранни изследователи. В статия за Daily Mail изследователите споделят, че пържените картофи - или по-скоро олиото, в което са пържени - провокират развитието на рак и други хронични заболявания. Олиото съдържа алдехиди, клас токсични вещества. Не всички причиняват рак, но има и опасни - например формалдехидът. 

"Формалдехидът присъства в цигарите и в маслото, което се използва за дълбоко пържене на храни, и остава непроменен. Това накара учените да направят извода, че консумацията на бързо хранене и пушенето вредят на тялото по приблизително еднакъв начин", казва лекарят.

Д-р Зухра Павлова предупреждава, че невинаги е възможно да се сравни вредата от нездравословното хранене и лошите навици. 

"Ако човек яде пържени картофи много рядко, по изключение (например веднъж на всеки шест месеца), тогава няма да се случи бедствие“, подчертава експертът. 

Полза и вреда от картофите  

Картофите са полезни, ако се консумират печени или варени. В случая те са много полезни за сърцето - кореноплодът съдържа много антиоксиданти, които предпазват сърдечно-съдовата система от въздействието на свободните радикали, голямото количество фибри помага за намаляване на нивото на лошия холестерол в организма и предпазва от атеросклероза.

Сто грама варени или печени картофи съдържат само 94 kcal. Това е по-малко от ориз или спагети. Но си струва да се има предвид, че стандартната порция картофи е повече от 100 грама и обикновено ядем картофи с нещо мазно. Именно приготвянето на картофи с масло, сметана, заквасена сметана, извара, тлъсто месо и шунка увеличава многократно калоричното им съдържание. Картофите имат висок гликемичен индекс.

Това означава, че нивата на кръвната ви захар ще се повишат доста бързо след консумацията им. В препоръките за здравословно хранене картофите се класифицират като нишестени храни (например хляб, зърнени храни), а не като зеленчуци. Затова се опитайте да ядете картофи заедно със зеленчуци.

Гликемичният товар (количеството въглехидрати на порция) няма да се промени, но можете да забавите покачването на глюкозата, като ядете зеленчукова салата и плодове за десерт вместо сладкиши. 

Картофите съдържат малко протеини - 1-2%. Но техният аминокиселинен състав е пълноценен и в това отношение те превъзхождат редица зеленчуци. Микроелементният състав на клубените също е впечатляващ: съдържат много калий, магнезий, фосфор, както и много фибри, витамини С и В6, пише actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Уникален! Ергенът Евгени с емоционален призив към шофьорите
Любимката на народа идва в Пловдив
17-годишна ученичка от Пловдив с перфектни мерки и излъчване е на...
На морето: По цял ден се облизваха и вечер скачаха в леглото на н...
Предупредиха ни за магнитни бури
Любо Киров - милионер, само данъците му са 1,5 млн. лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).