И Кондьо спечели от поправката "Ванко 1"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:37 / 30.12.2006
3466
Два месеца след рапъра Ванко 1 и чалга певецът Кондьо Савов се възползва от скандалната поправка в Наказателния кодекс, която драстично намали наказанията за сводничество.

Окръжният съд в Сливен намали присъдата му за склоняване към проституция на две момичета от 10 на 3 години затвор. Глобата му също падна драстично - от 100 000 на 8000 лв. Присъдата е ефективна. Тя не подлежи на оспорване пред Върховния касационен съд и влиза в сила веднага. Това се случва с всички потвърдени или само изменени присъди от окръжен съд като втора инстанция.

Малката промяна в чл. 155 на НК, която е в сила от 13 октомври, предвижда тежките наказания за сводничество - от 10 до 20 г. затвор, да се налагат само ако престъплението е извършено с употреба на наркотици. В останалите случаи - дори ако жертвите са малолетни или непълнолетни, дори ако са повече от една, дори ако става дума за рецидивист, престъпникът се измъква с до 6 г. затвор. По този начин Ванко 1, който бе осъден на две инстанции на 12 г. затвор, сега ще се размине с много по-малко наказание. Делото му бе върнато от ВКС на Апелативния съд в Пловдив, който ще заседава по казуса в края на януари. Преди дни и председателят на парламента Георги Пирински призна, че това е гафът на годината в работата на НС. За приемането на поправката "Ванко 1" основна роля има депутатът от БСП Татяна Дончева.

Дори текстът някога да бъде поправен, това няма да засегне рап певеца, нито десетките други сводници с висящи дела, тъй като при промяна в законите се прилага най-благоприятният за престъпника до влизане в сила на окончателна присъда. "Намалението" ще хванат и всички, които до евентуалната промяна извършат това престъпление. В парламента вече бе внесена поправка на поправката, но тя още не е минала дори през правна комисия.

Окръжният съд в Сливен призна чалга певеца за виновен за трафик на две жени и склоняване на едната към проституция на 15 юни 2004 г. През април т.г. районният съд му бе наложил 10 г. и глоба от 100 000 лв., но защитата му обжалва решението пред по-горна инстанция. Междувременно обаче влезе в сила по-благоприятният закон.
През лятото Кондьо получи и 10-месечна условна присъда и 1000 лв. глоба, след като Сливенският районен съд го призна за виновен за трафик на хора. Певецът получи присъда, която е по-малка от минимума, предвиден от НК - от 2 до 10 г., защото се възползвали от съкратеното съдебно следствие, въведено с новия НПК и се призна за виновен. Информацията е на вестник "Сега".

Виж коментарите (6)
Още новини от Любопитни новини:
Три дами казаха сбогом на "Игри на волята"
Проф. Рачев с лоша прогноза
Безумно объркване в последния епизод на "Коя е тази песен"
Ясно е какъв хонорар ще получи Димитър Рачков за един сезон на "П...
Ето защо "солта е по-скъпа от златото"
Тази събота най-после ще наруши мълчанието и ще се изповяда


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).