ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Има две задължителни стъпки преди да сготвим вкусен боб | ||||||
| ||||||
Обективно погледнато и двете страни имат право, като истината е някъде по средата. Но няма как да не отбележим, че бобът и бобовите храни следва да бъдат изключени от менюто на хора със здравословни проблеми, като изострена чревна пропускливост, синдром на раздразненото черво и различни автоимунни заболявания, които не са в ремисия. От бабите знаем, че е задължително да изхвърлим поне първата вода на боба, дори втората, но малцина знаят защо се сменя първата вода на боба. Научното обяснение е много просто. В боба и другите бобови храни се съдържат редица вещества като сапонини, лектин и ензимни инхибитори. Попаднали в стомаха на човек, тези вещества допълнително увреждат чревната мукоза, когато тя е нарушена. Това в особена сила важи за лектините. Това са протеини, които служат като естествен защитен механизъм при бобовите култури, предпазвайки ги от микроорганизми и насекоми. Повечето хора без проблеми разграждат лектините, но при някои хора лектините не сеподдават на действието на чревните ензими и влошават храносмилането. Те дори могат да станат причина за появата на хранителни непоносимости и хранителни алергии. Добрата новина за всички почитатели на боб на фурна или боб яхния е това, че тези потенциално опасни за хората вещества лесно могат да бъдат неутрализирани чрез по-продължително накисване на продуктите във вода. И тук се връщаме на въпроса защо се сменя първата вода на боба. Първата, че и втората вода на боба се сменят именно, за да се неутрализират опасните за храносмилането ни лектини и сапонини. Препоръчително е бобът да се накисне за период от 24-48 часа, като в този период водата да се смени многоратно, съветват от gotvach.bg. Може да намалите дразнещия потенциал на тези вещества като добавите към водата за накисване и чаена лъжичка сода бикарбонат. И най-важното - за най-здравословни и вкусни резултати - варете боба продължително време на бавен огън. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Неочакван развод по-малко от година след сватбата
15:02 / 12.11.2024
Търсят заместник на Димо Алексиев, Ралица Паскалева под въпрос
14:14 / 13.11.2024
Алекс Сърчаджиева проговори за сватби и не само
09:09 / 13.11.2024
На 73 той сложи колежките си в малкия си джоб
12:29 / 12.11.2024
Натали Трифонова с признание
08:43 / 12.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета