Името й означава "храна на боговете", изключително полезна е и сладка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:00 / 08.01.2024
20208
Преведено от латински райска ябълка означава "храна на боговете“. Китай се счита за родното място на този вкусен и често пренебрегван плод. Той се отглежда и в много страни от Европа и Азия: Япония, Корея, Испания, Италия, Израел.

Райската ябълка също се отглежда в Грузия, Азербайджан и южната част на Крим. Нейната редовна консумация носи куп ползи за здравето.

Полезни свойства на райската ябълка

Тя изобилства от витамин С, който е изключитело важен за правилното функциониране на имунната система. Освен това той стимулира производството на колаген, който е от значение за здравето и младостта не само на кожата, но и на ставите. Защо падат плодовете на райската ябълка?

Благодарение на калия и магнезия в състава си, плодът е полезен при сърдечни заболявания. Каротинът, който също влиза в състава му, оказва положителен ефект върху зрението. Райските ябълки са с високо съдържание на ликопен, което означава, че имат противораков ефект, пише изданието The Health Site. Поради танина райските ябълки са твърде тръпчиви и неподходящи за консумация. За да донесе наслада консумацията на този плод, той трябва да е узрял.

В южните райони, в които се отглежда, той се бере едва след първата слана. По този начин плодът губи по-голямата част от танините си и става сладък като мед. Ето защо е много важно да не купувате светло оранжеви плодове. Кожата на самия плод е прозрачна, тъмно оранжева с червеникав оттенък. Най-сладкият сорт се счита за "краля на шоколада“.

Външно е тъмнокафяв на цвят, с черни надлъжни ивици. Колкото повече черни надлъжни ивици има този плод, толкова по-сладък е той. Най-често на Изток райската ябълка се яде прясна. Вкусна е и сушена. Вторият вариант няма типичната горчивина и вискозитет, тъй като цялата влага се изпарява от плода при сушене, което означава, че в него не се съдържат танини.

Райските ябълки се съчетават добре с всички храни, с изключение на млякото - в комбинация тези продукти може да причинят хранително отравяне. От коментирания плод се приготвят всякакви десерти, може да се добавя към сладка каша, извара или пайове.

Хората, страдащи от стомашни заболявания, язва, запек и чревна непроходимост, не трябва да ядат райска ябълка. Тъй като плодът съдържа голямо количество глюкоза, той е противопоказан при диабет, отбелязва още здравният портал, actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ралица Паскалева: Предател си!
"Обичам те, братко": Зейн почете паметта на Лиъм Пейн с емоционал...
Доц. д-р Лъчезар Лозанов: Част от пациентите с преддиабет имат но...
Любима актриса от "Островът на обречените" и "Клюкарката" празнув...
Ще почувстваме неразположения тези дни
Соня Васи за дъщеря си: Има й нещо на мозъка, което трябва да се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).