Instagram на съд за увреждане на психичното здраве на младежи

Автор: Петя Кузева
Коментари (1)
22:56 / 24.10.2023
1762
Meta (Мета), компанията-майка на Facebook и Instagram, беше обвинена в подвеждане на обществеността относно рисковете от използването на социални медии и допринасяне за криза на психичното здраве сред младите хора.

Претенциите са направени във федерален съдебен процес, който беше обявен от десетки американски щати, пише BBC.

Те казват, че компанията е използвала пристрастяващи функции, за да "впримчи" потребителите, като същевременно прикрива "съществените опасности" на своите платформи. От Meta отговориха, че са "разочаровани".

В делото се казва, че Meta е нарушила законите за защита на потребителите, като е участвала в "измамно" поведение. 

Освен това се добавя, че компанията е събирала данни за деца под 13-годишна възраст, пренебрегвайки задълженията си съгласно Закона за защита на поверителността на децата онлайн. 

"Социалните медийни компании, включително Meta, допринесоха за националната криза на психичното здраве на младите хора и те трябва да бъдат държани отговорни", каза главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, един от 32-ма главни прокурори, подписали делото. 

Говорител на Meta отговори на обвиненията: "Ние споделяме ангажимента на главните прокурори да предоставят на тийнейджърите безопасно, положително изживяване онлайн и вече сме въвели над 30 инструмента в подкрепа на тийнейджърите и техните семейства. 

"Разочаровани сме, че вместо да работим продуктивно с компании в цялата индустрия, за да създадем ясни, подходящи за възрастта стандарти за многото приложения, които тийнейджърите използват, главните прокурори избраха този път", добавят от компанията-майка на Марк Зукърбърк.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Ендокринолог: Дългият сън в детската градина води до ранно затлъс...
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Д-р Ива Гаврилова: Тенът не е на мода
Адвокат от Пловдив: Анализите му са на ниво 5-6 клас от Спортното...
Рафи Бохосян за баща си: Отне ми време да разбера, че тази болка ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).