ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Инвестиции ни носят доходи от над 150 хил. лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:31 / 30.06.2024Коментари (0)5795
© Blagoevgrad24.bg
Всеки от нас се стреми да спестява и се замисля как да спечели от заделените си пари. Но инвестициите невинаги означават значителни суми пари. Има ли смисъл да се инвестира с малки суми - отговорите дава финансовият консултант Стойне Василев, цитиран от businessnovinite.bg. 

Когато стане въпрос за инвестиране, много хора имат оправдания защо да не започнат сега, а когато изкарват по-висока заплата, когато си изплатят кредита или когато някой друг разход отпадне. Ако наистина в момента имате нисък доход и високи фиксирани разходи, много трудно ще намерите пари за инвестиране. Все пак, ако човек работи, ще може да задели поне 50 или 100 лева на месец. 

Въпросът е какво да може да се направи с тези пари, т.е. какви са приоритетите. Единият вариант е да ги похарчим за необходими неща като храна, наем, транспорт, битови сметки и други (това са базови нужди). 

Другият е да отидат за пътуване, козметика, кино и други подобни разходи (това са нашите желания). Третият вариант е да отидат за инвестиции (това е нашето бъдеще).

Всеки е чувал, че колкото по-рано започнем да инвестираме, толкова по-добре и по-високи суми ще имаме след години. Това е така благодарение на сложната лихва, която започва да действа много бързо след 10-тата година.

Ако тези 200 лева на месец бъдат инвестирани сега при 10% годишна доходност, то след 20 години ще се събере сума от 153,000 лева. Ако се започне след 10 години и се инвестира 10 години, то ще има само 41,000 лева или 3 пъти по-малка сума. Ако бъдат изпуснати само 5 години от тези 20, то общата сума ще е 83,000 лева (почти наполовина).

Да започнеш рано, дори с малки суми, има още едно огромно предимство. То е свързано с натрупването на знания и умения. Необходими са поне 2-3 години на пазара, за да се разберат основните зависимости и явления, които отказват влияние върху цената на нашите активи. Горе-долу и толкова време е необходимо, за да изградите собствена успешна стратегия и да започнете да виждате как емоциите влияят на инвестиционните решения. 

В момента е възможно човек да инвестира с малки суми (дори 100 лева на месец) и да трупа реални знания, умения и опит. Загубата на пари е най-добрият учител, а научените уроци ще се отплатят в огромни печалби в бъдеще. Ако тези уроци бъдат научени с малко пари, ще е доста по-безболезнено, отколкото с по-високи суми.

В какво може да се инвестира с малки суми? 

Буквално във всичко – от злато, през акции до недвижими имоти. Големите активи се раздробяват на малки хапки, които всеки може да си купи с минимална сума.

По този начин може с 10 лева да си купите една частичка от най-големите компании в света като Apple, Microsoft, Tesla и други. Не е нужно да имате и стотици хиляди левове, за да си купите биткойн или недвижим имот. А какво ще кажете да имате част от най-големите 500 компании в САЩ? Само срещу 2 лева. 

На първо място трябва платформа. Сега те са често във вид на мобилни приложения и са достъпни само срещу няколко клика на телефона.

Едно такова е Revolut. В него има хиляди акции, криптовалути, злато, сребро, стотици индексни фондове и други инвестиции. Минималната сума за покупка на част от тях е 1 евро или 2 лева. Ако разполагате само със 100 лева на месец, можете да си направите чудесно инвестиционно портфолио в приложението.

Вместо да използвате спестените 100-200 лв. в края на месеца за поредната импулсивна покупка, помислете за малки инвестиции, които да превърнете в големи печалби.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Парламентарни избори 2024
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: