ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Искат задължително наличие на климатик в апартаментите под наем, в един от най-големите градове в света стотици умират от жега
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:34 / 13.08.2024Коментари (0)2674
©
Летата в Ню Йорк са трудни за Антъни Гай и семейството му. Малък, преносим климатик в спалнята му е единственото облекчение, което имат от високите температури в техния под наем апартамент в Бруклин.

"Останалата част от апартамента е буквално непоносима за преминаване“, каза 40-годишният Гей, чийто син, който е болен от астма, трудно диша в жегата.

Топлината може да бъде убиец. Приблизително 350 нюйоркчани умират преждевременно всяка година поради екстремни горещини, според градския доклад за смъртността, свързана с жегата за 2024 г. Липсата на достъп до климатик у дома е най-важният рисков фактор за подобни смъртни случаи, се казва в доклада.

И все пак в Съединените щати около 12 процента от домовете – или около 12,7 милиона домакинства – нямат климатик.

Най-често домовете никакъв климатик се обитават от жители с ниски доходи – често наематели – и цветнокожи, установи анализ на Бостънския университет за 2022 г. в 115 метрополии в САЩ.

Това ги прави уязвими, тъй като изменението на климата прави горещите вълни по-чести, по-интензивни и по-дълготрайни. Топлинният стрес сега убива повече хора в световен мащаб всяка година, отколкото всяка друга причина, свързана с времето, според Световната здравна организация - и много от тези смъртни случаи се случват на закрито.

Проучване на Reuters относно жилищните разпоредби във всичките 50 щата на САЩ установи, че докато почти половината от тях изискват от наемодателите да поддържат съществуващите климатични системи, никой не изисква климатизацията да бъде осигурена. Наредбите за жилища под наем също не описват климатизацията като основна услуга като водопровод, отопление и електричество.

Въпреки че климатиците представляват около 4 процента от общите емисии на парникови газове в света, които подхранват изменението на климата, изследванията показват, че те също така спасяват животи. Проучване от 2016 г. оценява 75 процента спад в броя на смъртните случаи, свързани с жегата в САЩ през горещите дни през втората половина на 20-ти век след въвеждането на климатика, според констатациите, публикувани в Journal of Political Economy.

В Съединените щати Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че смъртните случаи, свързани с топлината, се увеличават с приблизително 2302 през 2023 г. срещу 1602 две години по-рано. Тези данни обаче включват само смъртни свидетелства, които конкретно споменават топлината и се считат от много експерти за драматично подценяване.

Малък, но нарастващ брой американски щати, градове и окръзи са приели законодателство, което налага стандарти за максимална температура на закрито за жилища под наем. През последните пет години шест населени места в САЩ, включително Ню Орлиънс и окръг Кларк, Невада, са приели такива закони за охлаждане, в сравнение със само седем през предходните две десетилетия, показва проучване на Ройтерс.

Сега двата най-големи населени центъра в САЩ - Ню Йорк и окръг Лос Анджелис, както и Остин, Тексас, предлагат нови максимални температури на закрито за наемателите. Ню Йорк предлага ограничение от 78 градуса по Фаренхайт (26 градуса по Целзий), а Остин обмисля 85 градуса по Фаренхайт (29 градуса по Целзий), докато окръг Лос Анджелис все още не е формализирал целта си. Предложенията на Ню Йорк и Остин ще изискват наемодателите да инсталират охладителни системи, като се има предвид трудността при преоборудването на стария сграден фонд, за да се позволи по-добър въздушен поток и други пасивни мерки.

Законопроект, предложен през юли, изисква жилищата под наем да се поддържат при 78 F или по-ниска, след като външните температури достигнат 82 F или повече – редовно явление през лятото в Ню Йорк.

Ако бъде одобрена, мярката ще засегне около 750 000 наематели, които нямат климатик, според члена на Съвета Линкълн Рестлър, който е спонсор на законопроекта.

"Това законодателство е спешно“, каза той. "Топлината е убиец номер 1 на климата и само се влошава.“

Рестлър каза, че законопроектът ще даде 4 години на наемодателите да направят енергийна ефективност и електрически надстройки.

 

Смъртните случаи, свързани с жегите, са недостатъчно отчетени в световен мащаб, казват епидемиолозите. Организацията на обединените нации в доклад от тази година заяви, че моделирани оценки показват, че между 2000 г. и 2019 г. приблизително 489 000 смъртни случая, свързани с топлината, са настъпили всяка година, като почти половината от тях са в Азия.

Едно от малкото места за проследяване на смъртните случаи, свързани с топлината на закрито и на открито, е окръг Марикопа в Аризона, където температурите редовно достигат 110 F (43 C). Въпреки че два от градовете му – Финикс и Темпе – ​​приеха законите за максимална температура на закрито, окръгът регистрира 156 смъртни случая, свързани с топлината на закрито миналата година, петкратно увеличение, отваря нов раздел през последното десетилетие.

Въпреки че тенденцията е мрачна, през 2023 г. Финикс и Темпе се представиха по-добре от градовете в окръга без закони за охлаждане.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ВиК авария в "Кючук Париж"
Избор на български еврокомисар
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: