ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Историята на спагети Болонезе | ||||||
| ||||||
Благодарение на стратегическото си географско местоположение в Емилия Романя, един от основните кулинарни центрове на Италия, Болоня се гордее с една от най-добрите кухни в страната. Макар и да не се считат за автентично ястие от Болоня, спагетите Болонезе придобиха голяма популярност по целия свят. Това конкретно ястие е желано и еднакво ценено както от местните, така и от чужденците, които вярват, че ядат типична италианска рецепта. Това обаче не така – спагети Болонезе не е местно италианско ястие, както повечето хора си мислят. И така, каква е историята на спагетите Болонезе? Трябва да се отбележи, че произходът на паста Болонезе изобщо не включва спагети. Вместо това името идва от първоначална рецепта в Болоня, включваща талиатели и богат рагу сос. В Италия, рагу е термин, използван за описание на вид месен сос, който се готви в продължение на много часове на слаб огън. Всеки рагу сос има многобройни съставки, които варират в различните региони. Всъщност "болонезе“ е само един от многото различни сосове, приготвяни в Италия. Донякъде е трудно да се проследи произходът на това популярно италианско ястие. Докато по-голямата част от света вярва, че спагетите Болонезе произхождат от Болоня, това наистина е само мит. Някои казват, че градът използва фалшивия мит за произхода на спагети Болонезе в своя полза, за промотирането на Болоня. Така че произходът на спагети Болонезе все още остава загадка. Не е нужно обаче да ходите чак до Болоня, за да опитате това обичано ястие. Страхотна паста Болонезе има в пицария "Лозана" – пицарията предлага и доставка на пица в Пловдив. Ако пък предпочитате, може да си приготвите сос Болонезе и вкъщи. Основата на сос Болонезе е софрито, което представлява смес от моркови, целина и лук, които внимателно се нарязват и задушават с малко зехтин и масло. След това големи парчета говеждо месо се запарват на силен огън, за да се извлекат соковете, които след това се добавят към софрито. Добавя се бяло вино, за да се подобри вкуса на месото. Накрая всичко се оставя да къкри с часове, докато месото започне да се разпада. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
От утре проблеми за шофьорите в Пловдивско
20:41 / 29.11.2024
Димитър Маринов от филма за Гунди: До три години всичко ще се промени
12:19 / 30.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета