Изложба на Етнографския музей гостува в Несебър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:41 / 11.06.2009
1931
Представители от Регионален етнографски музей Пловдив и музей „Старинен Несебър" откриха вчера в Несебър изложба Модерни времена „Европейска мода под тепетата". Домакин на събитието, започнало в следобедните часове, беше Етнографският музея в стария град, а момичета, облечени в красиви рокли, характерни за модата от края на XIX и началото на XX век, приканваха с усмивка и с подноси с локум минувачи да разгледат експозицията.

Изложбата откри директорката на музей „Старинен Несебър" Петя Кияшкина, която след кратко представяне на гостите, даде думата на ст. н. с. Ангел Янков - директор на Регионалния етнографски музей Пловдив, който запозна посетителите, препълнили музея, с основните моменти и детайли от „Европейска мода под тепетата".

След това Ели Кирилова, секретар на община Несебър, приветва гостите от Пловдив с добре дошли и им благодари за прекрасната и колоритна експозиция. Тя сподели, че има идея да прикани местните жители да отворят раклите си и да съдействат за обогатяване на фонда на eтнографския музей в Несебър."Няма бъдеще, ако не помним историята си. Нека последваме примера на пловдивчани", каза в заключение Ели Кирилова.

Присъстващите разгледаха с интерес кътовете, представящи гостуванията от типа „европейско гости" с неотменното присъствие на грамофона, пловдивската градска баня с характерните й принадлежности, както и будоара на пловдивска кокона.

Шарманката, която е неизменен декор на пловдивските сокаци от края на XIX и до средата на XX столетие, и мелодиите й още отдалече са подсказвали къде могат да се купят късмети с гадания, се радваше на голям интерес вчера. Много от присъстващите на изложбата не устояха на чара й и си изтеглиха късметче.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"
Бум на турските сапунки, сериали със стари и нови сюжети тръгват ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).