Изложба-живопис събира пет вариации върху пейзажа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:24 / 05.03.2009
1956
И тази година галерия "Аспект" спазва традицията да показва в началото на сезона тематична изложба - днес в пространството на галерията ще се открие експозицията "Пет вариации върху пейзажа". Обединени от пейзажа, една класическа и стандартна тема, която предлага безброй много решения, петима млади автори показват своята гледна точка и начин на интерпретиране на този жанр. В случая определението "млади" е доста условно, защото въпреки младежката възраст на някои от тях, те всички имат сериозни творчески биографии и налагат присъствието си на художествената сцена. Гергана Минкова /р.1981/, Живка Маринова /р.1978/, Здравка Василева /р.1977/, Деян Вълков /р.1971/ и Любен Генов /р.1966/ са петимата художници, поканени от галеристката Олга Петрова да интерпретират върху темата. Всеки от тях тръгва от натурата, от нещо реално, но по пътя на осмисляне на авторската си концепция повече или по-малко се отказва от нейната конкретност. В платната на Гергана Минкова и Живка Маринова пейзажът има най-реална проекция. Здравка Василева използва по деликатен начин този мотив като елемент от картината - гледка през отворен прозорец. При Деян Вълков доминиращата живописна материя асоциира на пейзаж видян от високо или на далечен хоризонт, докато при Любен Генов експресията на петната ни оставя да тълкуваме както искаме платната му и да се наслаждаваме на абстрактната повърхност.

В камерното пространство на галерията картините на петимата художници изграждат една особена симбиоза, базирана на различното, дори противоположно на моменти, разработване на темата. Експозицията дава възможност на зрителя не само да съпостави различните интерпретации, но и да открие нови имена, защото с изключение на Здравка Василева, другите участници са почти непознати за пловдивската публика. А това прави изложбата още по-интригуваща.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съю...
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).