ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Изобретението на древните ацтеки, по което си пада цял свят | ||||||
| ||||||
За да се получи млечен шоколад, към натуралния, получен от какаова маса и какаово масло, се добавя мляко. Спорът дали е полезен или не, датира от години. Зад ползите на млечният шоколад стоят фактори като съдържание на антиоксиданти в какаото. Противниците му пък посочват съставки като захарта и млякото. Доказано е, че консумацията на шоколад в умерени количества способства свалянето и нормализирането на кръвното налягане. В натуралния шоколад се съдържат и доста антиоксиданти, които се грижат за сърцето. Прекомерните количества шоколад, от друга страна, обаче водят до повишаване на рисковете от сърдечни заболявания, кариеси и най-вече затлъстяване. В едва 100 г шоколад се съдържат поне 500 калории. Това се обуславя от високите нива на захар в състава му, пише gotvach.bg. Сред заблудите около шоколада най-популярна е тази, че от черния шоколад не се пълнее. Истината е, че независимо дали е млечен, черен, бял или обогатен с различни продукти, шоколадът има почти еднаква калорийна стойност – около 520 и 560 калории за 100 г. Това е същото количество, колкото има в едно нормално ястие. Въпреки това мнозина твърдят, че именно млечният шоколад е по-малко калоричен. Той се състои от какаова маса, какаово масло и захар в комбинация с повече мляко на прах или пък сметана. Едно от обясненията за предполагаемия му диетичен ефект е, че тези екстра съставки по-бързо засищат желанието за шоколад. Освен това тъмният шоколад се смята за по-здравословен, тъй като в какаото има вторични растителни вещества, предпазващи от ракови заболявания. Млечният шоколад е използван и като лекарство. Още през XVI в. той е прилаган за възвръщане на загубено тегло или за подобряване състоянието на кожата, при болни, които са отслабнали рязко. Чрез консумацията му се стимулира нервната система и храносмилането. Лечебните и терапевтични свойства на какаовите продукти са се прилагали още при случаи на хрема, анемия, анорексия, спадане на либидото, температура и др. Днес се влагат и в редица козметични продукти. Мнозина смятат, че в шоколада, и по-специално в млечния шоколад, се съдържа много холестерол. Това е така, тъй като холестерол се съдържа в продуктите от животински произход, какъвто е млякото, което се добавя при обработката му. Но дори така нивата му не са твърде големи. При някои наличието на млечни продукти обаче може да събуди алергични реакции. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Иво Сиромахов: За майкини най-важна е овчата баклава
17:19 / 24.12.2024
Започва се, ще има усложнения
12:44 / 24.12.2024
След три години пауза тя се завръща
08:34 / 23.12.2024
Трите традиции, които задължително трябва да спазим на Бъдни вечер
15:52 / 23.12.2024
Отмениха влакове от и за Пловдив
09:28 / 23.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета