ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Изследователи от Вирджиния с интересно откритие
Автор: ИА Фокус 08:38 / 31.08.2024Коментари (0)3140
©
Според изследователи от Техническия университет във Вирджиния естествено съединение, съдържащо се в маслините и зехтина, може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар и за намаляване на теглото. Това откритие би могло да доведе до появата на нови природни продукти за справяне със затлъстяването и диабет тип 2 - заболявания, които стават все по-разпространени в световен мащаб.

Затлъстяването значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2. "То е водещ патогенетичен фактор за развитие на диабет тип 2 и е основна пречка за ефективен метаболитен контрол при много пациенти с диабет тип 2", обяснява д-р Донгмин Лиу от Катедрата по човешко хранене, храни и физически упражнения на "Virginia Tech". 

Промените в начина на живот и настоящите мерки в областта на общественото здраве имат ограничен успех в намаляването на нарастването на затлъстяването. Съществуващите възможности за фармакотерапия на затлъстяването и диабета често не са ефективни в дългосрочен план, могат да бъдат скъпи и да носят дългосрочни рискове за безопасността. Освен това тези методи на лечение може да не са ефикасни за всеки, което поражда необходимостта от нови, достъпни методи на лечение с използване на природни продукти.

Ролята на еленоловата киселина 

Лиу ръководил проучване върху мишки, представено на "NUTRITION 2024", което показало, че еленоловата киселина, съединение, което се съдържа в маслините и зехтина, може да подобри контрола на кръвната захар и да насърчи загубата на тегло. Изследването се фокусирало върху това как еленоловата киселина влияе върху L-клетките, които освобождават метаболитни хормони като PYY и GLP-1.

Тези хормони сигнализират на организма да спре да се храни и помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. Еленоловата киселина, част от по-голяма група полифеноли, се получава по време на зреенето на маслините от разграждането на олеуропеина. Лиу отбелязал, че еленоловата киселина не е била изследвана преди това за потенциалните й ползи за здравето.

Значителни резултати 

В проучването на затлъстели лабораторни мишки с диабет е давана перорално еленолова киселина. След четири до пет седмици при тези мишки затлъстяването е намаляло с 10,7% в сравнение с контролните животни. Лечението също така е увеличило мускулното тегло, обърнало е мастната болест на черния дроб и е подобрило чернодробната функция.

Нивата на кръвната захар и инсулиновата чувствителност на лекуваните мишки станали сравними с тези на здравите лабораторни животни в рамките на същия период от време. Лиу подчертал значението на тези открития: еленоловата киселина ефективно подобрява ключови метаболитни дефекти и потенциално може да бъде разработена за лечение на хора със затлъстяване, инсулинова резистентност и диабет.

Следващите стъпки в изследването включват разбиране на начина, по който еленоловата киселина контролира приема на храна и тестване на ефективността й в комбинация с метформин - съществуващо лекарство за диабет.

Експертни мнения и бъдещи изследвания

Д-р Мир Али, бариатричен хирург, намира резултатите от проучването за обещаващи, но подчертава необходимостта от изследвания върху хора. "Идентифицирането на съединенията в храните, които помагат при състояния като диабет и затлъстяване, е от решаващо значение, но трябва да видим дали тези резултати се отнасят за хора", обяснява той, пише zdrave.to. 

Али подчертава важността на намирането на нови лечения, тъй като индивидуалните реакции към лекарствата варират в широки граници. Моник Ричард, регистриран диетолог, посочва, че средиземноморската диета, богата на маслини, вече е известна със своите ползи за здравето. Тя предлага маслините да се включат в диетата по различни начини, като например в салати, тапенади и закуски. При избора на зехтин тя препоръчва да се търсят висококачествени варианти като екстра върджин, студенопресовани и органични сортове.

Макар че консумацията на маслини и зехтин може да осигури малки количества еленолова киселина, концентрацията, използвана в проучването, е била много по-висока. Ричард съветва хората, които спазват диети с ограничено съдържание на натрий, да намалят приема на маслини поради използвания при опаковането саламурен разтвор.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Пожари 2024
Аматьорски футбол
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: