
ЗАРЕЖДАНЕ...
Известна кулинарка за бакшишите: Най-правилно е в ресторантите да се въведе скандинавската система | ||||||
| ||||||
"Моето мнение е, че не бива да има просто някакво си правило за 10% или 15%, защото: Примерно 100 лв може да направиш само с поръчката на 1 бутилка вино или с 5 ястия по 20 лв. Каква е заслугата и усилието на един сервитьор да отвори една бутилка, и какво ще е да го разкарваш пет пъти до кухнята?! Също - качеството на храната: Ако сме доволни, 80% от заслугата е на готвача, а той не вижда нищо от бакшиша, въпреки че неговата работа е най-тежка - по 12 часа да се поти като грешен дявол в няколко квадратни метра ад. Според мен, по-справедливо е да се прецени, доколко един сервитьор е професионалист, както и старанието, което полага, а не просто 10 или 15%. На мьекащи, говорещи ми на "ти", с кал под ноктите и ресто не бих им оставила! И друг въпрос - много често бакшишът се прибира от собственика, а при плащане с карта винаги. Тогава пак нито сервитьорът, нито останалият персонал имат стимул или справедливо възнаграждение за проявено старание. Най-правилно е да се въведе скандинавската система - никакъв бакшиш, т.е. бакшишът да е включен в цената на яденето и пиенето. И просто да се дават сносни заплати на персонала! Не може собственикът да си измива ръцете като им плаща една мизерия за труда и да разчита, че ние клиентите, ще му задоволим хората, а той да няма грижа. Не може и аз, ако си поръчам качествена храна - Аляска краб крака или чер хайвер, да платя същия бакшиш, както някой, който е разкарвал с 5 ястия на същата стойност, келнера десет пъти до кухнята....", допълва Нордел за бакшишите. |
Още по темата: | общо новини по темата: 5403 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/901 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg