ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Известна кулинарка за бакшишите: Най-правилно е в ресторантите да се въведе скандинавската система
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:05 / 20.11.2024Коментари (0)5454
©
Кулинарката Мариела Нордел с мнение в социалните мрежи относно дали трябва да се оставя бакшиш в ресторант и като цяло какво възнаграждение трябва да получи сервитьора за обслужването ни.

"Моето мнение е, че не бива да има просто някакво си правило за 10% или 15%, защото:

Примерно 100 лв може да направиш само с поръчката на 1 бутилка вино или с 5 ястия по 20 лв. Каква е заслугата и усилието на един сервитьор да отвори една бутилка, и какво ще е да го разкарваш пет пъти до кухнята?!

Също - качеството на храната:

Ако сме доволни, 80% от заслугата е на готвача, а той не вижда нищо от бакшиша, въпреки че неговата работа е най-тежка - по 12 часа да се поти като грешен дявол в няколко квадратни метра ад.

Според мен, по-справедливо е да се прецени, доколко един сервитьор е професионалист, както и старанието, което полага, а не просто 10 или 15%.

На мьекащи, говорещи ми на "ти", с кал под ноктите и ресто не бих им оставила!

И друг въпрос - много често бакшишът се прибира от собственика, а при плащане с карта винаги. Тогава пак нито сервитьорът, нито останалият персонал имат стимул или справедливо възнаграждение за проявено старание.

Най-правилно е да се въведе скандинавската система - никакъв бакшиш, т.е. бакшишът да е включен в цената на яденето и пиенето. И просто да се дават сносни заплати на персонала! Не може собственикът да си измива ръцете като им плаща една мизерия за труда и да разчита, че ние клиентите, ще му задоволим хората, а той да няма грижа. Не може и аз, ако си поръчам качествена храна - Аляска краб крака или чер хайвер, да платя същия бакшиш, както някой, който е разкарвал с 5 ястия на същата стойност, келнера десет пъти до кухнята....", допълва Нордел за бакшишите.


Още по темата: общо новини по темата: 5403
31.03.2025 »
31.03.2025 »
31.03.2025 »
31.03.2025 »
31.03.2025 »
31.03.2025 »
предишна страница [ 1/901 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Български тенис
Бюджет 2025
Матури 2025
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: