Как да акумулираме витамин D преди зимата

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
15:41
978
Зимата носи своите предизвикателства – по-малко слънчева светлина, по-малко пресни плодове и зеленчуци, а тялото продължава да има нужда от основните витамини и минерали за оптимална функция и имунна защита. Ето кои са най-важните хранителни вещества през зимния сезон и как да ги осигурим на тялото, когато достъпът до естествени източници е по-ограничен.

Витамин D – "слънчевият“ витамин

През зимата, със значително намаленото количество слънчева светлина, се наблюдава дефицит на витамин D, който е ключов за имунната система, здравето на костите и усвояването на калция. Липсата му може да доведе до умора и понижено настроение.

Хранителни източници: Витамин D се намира в мазните риби (сьомга, скумрия, херинга), рибеното масло и яйчния жълтък. За тези, които предпочитат вегетариански източници, обогатените млечни и растителни продукти също могат да помогнат.

Добавки: През зимата много хора използват добавки с витамин D след консултация с лекар, за да поддържат здравословни нива.

Витамин C – за имунитет и енергия

Смятан за един от основните витамини за зимата, витамин C играе съществена роля в поддържането на имунната система, намалява възпаленията и подпомага производството на колаген за здрави кости, кожа и стави.

Хранителни източници: Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути и лимони са добре познати източници, но и сезонни продукти като киви, брюкселско зеле и зеле са отлични алтернативи.

Ферментирали храни: Традиционните ферментирали зеленчуци, като киселото зеле, също могат да предложат добро количество витамин C, като същевременно подпомагат храносмилателната система.

Желязо – за борба със зимната умора

Желязото е жизненоважно за производството на червени кръвни клетки и доставката на кислород до тъканите. Липсата му води до чувство на умора и слабост, което през зимата е често срещано явление.

Хранителни източници: Червеното месо, особено черният дроб, както и бобовите култури (леща, нахут), тиквените семки и спанакът са сред най-добрите източници на желязо.

Комбиниране с витамин C: За да се подобри усвояването на желязото от растителни източници, те могат да се консумират с храни, богати на витамин C, като червени чушки или цитрусови плодове.

Цинк – за устойчивост срещу простудни заболявания

Цинкът е важен за поддържане на имунната функция и помага за по-бързо възстановяване при инфекции. Дефицитът на цинк може да доведе до отслабена имунна система и по-лесна уязвимост към вируси.

Хранителни източници: Месото, морските дарове, ядките и семената (особено тиквените) са добри източници на цинк.

Добавки: При отсъствие на тези храни в менюто или при намалено усвояване на цинка, добавките могат да осигурят оптимални нива.

Антиоксиданти и фибри – за поддържане на стомашно-чревната система

Антиоксидантите помагат за борба със свободните радикали, които се натрупват в организма и могат да отслабят имунната система. Фибрите пък са ключови за здравословната работа на храносмилателната система, особено през зимата, когато диетата е по-тежка и мазна.

Хранителни източници: Замразените горски плодове са чудесен антиоксидантен източник, а кореноплодните зеленчуци като моркови, картофи и цвекло са пълни с фибри и полезни нутриенти.

Ферментирали храни: Киселото мляко и други пробиотици, като кисело зеле и комбуча, допринасят за баланса на чревната флора, който е важен за усвояването на хранителни вещества и за добър имунитет.

Като се фокусираме върху сезонни и добре съхранявани храни, както и чрез използване на замразени продукти и ферментирали храни, можем да осигурим на организма си ценни хранителни вещества. Винаги е добре да се консултираме с лекар или специалист по хранене при избора на добавки, за да сме сигурни, че приемаме оптимални количества.

Виж коментарите (0)

Още по темата (56):
31.10.2024 10 000 000 лева за земеделските стопани от утре
31.10.2024 Автомобилен състезател каза правилото при черен лед на пътя
31.10.2024 Подправките, които оцеляват под снега
31.10.2024 Стартира акция "Зима"
31.10.2024 За съд с вместимост 80 литра са необходими около 35 кг зеле
29.10.2024 Синоптиците казаха какво време да очакваме за началото на ноември
Още новини от Любопитни новини:
Едни мечтаят да са "герои" в риалитита, други просто са "телевизи...
Има две задължителни стъпки преди да сготвим вкусен боб
Копола ще получи най-високото отличие в киното
Преврат в къщата на Big Brother
Подправките, които оцеляват под снега
Олег Ковачев за "Гунди": Да ме извинят Иван и Андрей, но във филм...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).