ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как да избегнем безсънието?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:07 / 31.10.2023Коментари (1)11652
©
Сънят е основен аспект от ежедневието ни, който е от решаващо значение за нашето физическо и психическо благополучие. Въпреки това много хора се борят с лошия сън, често поради често срещани грешки, които могат лесно да бъдат избегнати. Разбирането на това какво нарушава съня ни и извършването на необходимите промени може да доведе до по-спокойна нощ.

Ето някои често срещани виновници и съвети, които ще ви помогнат да подобрите качеството на съня си:

Прекомерната употреба на смартфони, таблети и компютри преди лягане може да попречи на съня. Синята светлина, излъчвана от тези устройства, потиска производството на мелатонин - хормон, който регулира съня. За да избегнете тази грешка, въведете дигитален комендантски час и преминете към дейности, които насърчават релаксацията, например четене на книга, пише actualno.com.

Непоследователен график на съня: Нередовният режим на сън нарушава вътрешния часовник на тялото ви. Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, дори през почивните дни. Последователността засилва естествения цикъл на сън и бодърстване на тялото ви.

Кофеин и алкохол: Консумацията на кофеин или алкохол твърде близо до времето за лягане може да попречи на способността ви да заспите и да останете заспали. Опитайте се да избягвате тези вещества поне четири до шест часа преди лягане.

Тежки ястия преди лягане: Големите, тежки ястия преди лягане могат да доведат до дискомфорт и лошо храносмилане. Изберете лека, здравословна закуска, ако сте гладни вечерта.

Стрес и безпокойство: Напрегнатите мисли и притеснения могат да ви държат будни през нощта. Практикувайте техники за релаксация, като дълбоко дишане, медитация или прогресивна мускулна релаксация, за да успокоите ума си преди лягане. Неудобна среда за сън: Шумна, светла или неудобна спалня може да попречи на съня. Създайте благоприятна за сън среда, като поддържате стаята тъмна, тиха и с комфортна температура. Инвестирайте в удобен матрак и възглавници.

Липса на физическа активност: Редовните физически упражнения могат да подобрят качеството на съня ви. Стремете се към поне 30 минути умерени физически упражнения през повечето дни, но се опитайте да приключите тренировката поне няколко часа преди лягане.

Дрямка: Докато кратките дрямки могат да бъдат освежаващи, дългите или късните следобедни дрямки могат да нарушат нощния сън. Ако се налага да подремнете, ограничете дрямката до 20-30 минути и избягвайте да подремвате твърде близо до времето за лягане. Игнориране на проблемите със съня: Ако постоянно имате проблеми със съня, не ги пренебрегвайте. Обърнете се към нарушенията на съня, като безсъние или сънна апнея, с медицински специалист, който може да осигури подходящо лечение.

Прекалено много мислите за съня: Притесненията за съня могат още повече да затруднят заспиването. Вместо да се напрягате за съня, съсредоточете се върху практикуването на добра хигиена на съня и поддържането на здравословен режим. Като разпознаете тези често срещани грешки и приложите положителни промени, можете значително да подобрите качеството на съня си. Не забравяйте, че нуждите на всеки от нас от сън са уникални, така че намирането на най-доброто за вас може да изисква някои проби и грешки. Приоритизирането на съня и извършването на тези корекции може да доведе до по-спокоен и подмладяващ сън през нощта, което в крайна сметка ще подобри цялостното ви здраве и благополучие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.11.2023 г.
0
 
 
Ако имахте понятие какво е да работиш на три смяни, щяхте да имате коренно различно мнение относно безсънието!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: