Как да изчистим кредитното си досие?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:51 / 31.10.2023
8368
Повечето кредитори изискват да имате добро ЦКР, когато искате пари назаем. Лошото кредитно досие може да затрудни кандидатстването ви за почти всички видове заеми – жилищни, потребителски и т.н. Затова е важно да разберете как да поддържате отлична история и, ако досега не сте, как да поправите това.

Какво е състоянието на кредитното ви досие?

Преди да преминем към “чистенето" на досието, добре е да си припомним какво точно съдържа то и как се проверява дали е лошо или добро. Ето каква информация по въпроса споделят специалистите от https://cashcredit.bg/.

Централният кредитен регистър (ЦКР) е система, в която може да се направи проверка за кредитната история на гражданите. На интернет страницата на регистъра може да получите справка и за своето досие. Там ще разберете точно какво трябва да направите. В такива платформи обикновено е необходимо да се предостави ЕГН и други лични данни, с цел идентификация и сигурност, че информацията е предназначена за правилния човек. 

След като изпратите заявката си, в рамките на 14-дневен срок от подаването ѝ, ще получите заявената справка за текущата си задлъжнялост. Тя ще ви предостави детайлна информация за активните и миналите ви заеми, включително всяко просрочие или други нередности, ако сте извършили такива.

Как да подобрите ЦКР?

Ако имате няколко задължения и се чудите как да ги обслужвате коректно, може би е добра идея да ги обедините в едно. С рефинансиране на кредитите ще имате възможност да ги обедините и да си улесните плащането. По този начин ще подобрите управлението на разходите си, но и ще оптимизирате процента на лихвата, което може да намали и общата ви вноска.

За да поддържате добро ЦКР, е препоръчително да погасявате редовно вноските по текущите ви задължения. Пропускането на плащане води до просрочване и неустойки, което неминуемо се отразява неблагоприятно на досието ви.

Ето още някои съвети от Кеш Кредит за поддържане на отлично ЦКР:

1. Пазете се от излишни заеми: преди да вземете нов заем, винаги мислете внимателно дали наистина ви е необходим или можете и без него. Избягването на излишните задължения ще помогне за доброто състояние на вашето ЦКР.

2. Комбинирайте заемите: обединението може да бъде изключително удобно решение, особено ако имате множество малки кредити с високи лихви.

3. Общувайте с кредиторите: ако срещнете затруднения в погасяването на вашия дълг, свържете се с банката или небанковата институция. Повечето кредитори са склонни да работят с вас, ако знаят, че сте добросъвестен заемател.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Ендокринолог: Дългият сън в детската градина води до ранно затлъс...
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Д-р Ива Гаврилова: Тенът не е на мода
Адвокат от Пловдив: Анализите му са на ниво 5-6 клас от Спортното...
Рафи Бохосян за баща си: Отне ми време да разбера, че тази болка ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).