Как да предпазите колата от натрупване на сняг под калниците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:23 / 05.12.2023
6964
През студения сезон всяко превозно средство е засегнато от доста обширен списък от специфични отрицателни фактори. Собственикът на автомобила просто трябва да се примири с някои от тях, но някои могат да бъдат успешно избегнати. Един от тези проблеми е снегът, който се натрупва в арките на колелата, когато колата се движи. Механизмът за образуване на "отлагания“ от сняг и лед в арките на колелата е прост: протекторът на гумата улавя частици замръзнала вода от пътя и ги хвърля в арките. Там понякога се образуват големи "израстъци“, заемащи почти цялото свободно пространство между купето на автомобила и гумата.

Повечето собственици на автомобили не обръщат много внимание на тази особеност, тъй като по време на шофиране снегът периодично изпада от арките сам - от удари при шофиране през неравности или просто под собственото си тегло. Но ако оставите тези маси да стоят една нощ, те успешно замръзват, превръщайки се в парче лед. Което вече може да бъде опасно. Например за елементи от шасито. Парче лед с приличен размер в арката може по-специално да повреди шарнирите, когато водачът активно завърти волана, пише AutoMedia.bg. Също така потенциално опасен е моментът на разрушаване на замръзнал монолит по време на шофиране, когато неговите фрагменти отлитат от колелото в различни посоки с висока скорост. 

Те могат да влязат в ABS-а, в окабеляването, спирачни маркучи и т.н. А този блок лед може да се окаже между колелото и арката, и да не позволи завиване на колелата. И гумата се трие в леда по време на каране, което води до ускорено и неравномерно износване на гумата. Можете да се борите с този проблем по различни начини. Някои хора предпочитат да освобождават арките и калниците от залепналата снежно-солена каша всеки път, преди да паркират автомобила за дълго време. Или с някаква пръчка, или с внимателно премерени ритници по пластмасовите части, върху които обикновено се наслоява.

Друг вариант: по пътя към паркинга спрете в автомивка на самообслужване и срещу едно левче почистете проблемните зони с водна струя. Основното след тази процедура е да спрете доста интензивно няколко пъти, за да изсушите накладките. В противен случай те ще замръзнат заедно с диска за една нощ и на сутринта изобщо няма да можете да отидете никъде .

Или можете да го направите технически: лишете снега от възможността да се придържа към арката по принцип. За да направите това, измивате повърхността под калника и я обработвате с всеки най-евтин силиконов спрей. Нито сняг, нито вода могат да се задържат върху силиконовото масло, което съдържат въпросните препарати. Благодарение на този ефект ще бъде възможно да забравите за ледените натрупвания в арките. Основното нещо е да повтаряте "лечението" със силикон от време на време или всеки път, когато миете колата си.

Виж коментарите (0)

Още по темата (542):
16.09.2024 Увеличават цената на газа?
13.09.2024 Почистете дома си преди зимата
13.09.2024 Над 30 хиляди българи получиха отказ за помощи за отопление
27.06.2024 Наближава срокът за подаване на заявления за помощите за отопление – критериите, на които трябва да отговаряте
28.05.2024 Оцеляването й е истинско чудо, след като лекарите й дават само 5% шансове за възстановяване
21.04.2024 Снегът отново е тук!
Още новини от Любопитни новини:
Без еквивалент! Джокович запя "Луда по тебе", стана да танцува и ...
Земеделец си тръгна със само 500 лева от "Стани богат". Ники Кънч...
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Не й личи, че е раждала преди само 6 месеца
Една звезда на 72: Той е боксьор, но печели куп награди като акть...
Сашо Кадиев се събра с бившата си жена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).