ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как да прогоним нахалните гълъби?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:27 / 10.10.2024Коментари (0)30261
©
Гълъбите са красиви птици, но едва ли ще ви е приятно, ако често посещават терасата ви. Ако я изберат за място за живеене, ще ви създадат много неудобства и грижи. Освен изпражненията и перушината, които оставят, гълъбите са носители на много инфекции и зарази, които са опасни както за човека, така и за домашните любимци. Ако имате гълъби на таванското помещение в жилището или блока, внимавайте за кърлежи, дървеници и хлебарки, тъй като тези птици са едни от главните им преносители.

Не е лесно да прогоните гълъбите, ако вече са избрали вашата тераса за “свое местенце".  Дори и да изчезнат временно, отново се връщат в избраното от тях място. Най-сигурната борба с тях е превенцията. Преди да ви представим някои ефективни начина за прогонване на гълъбите, ще ви запознаем с нещата, които ги привличат.

Какво привлича гълъбите?

* Защитена среда

Птиците избират домовете на хората, ако наблизо няма друго скривалище или в период на гнездене. Понякога избират терасата ви при дъжд, силна буря или в горещите летни дни и остават тук.

* Липса на страх

Гълъбите не се страхуват от ежедневния градски шум (автомобили, алармени инсталации, човешко присъствие). Плашат се само от силен шум като гърмежи или лай на кучета.

* Пейзаж

Гълъбите се привличат от градини, первази, тераса с цветя и зелени растения. Особено привлекателни за тях са откритите пространства в човешките домове, които са идеално място за размножаване и свиване на гнездо.

* Търсене на храна

Като всички други птици, за гълъбите търсенето на храна е особено важно. Привличат се от хранителни продукти - трохи, боклук. Ако ги намерят на вашата тераса, може отново да се върнат.

Как да изгоним гълъбите от терасата?

Тази птици имат много силно развито обоняние, което използват, докато се придвижват и летят. Именно обонянието им помага да намерят обратно пътя към дома. Може да използвате това, за да изберете миризми, които гълъбите мразят и ще ги отблъснат.

* Парфюми

Гълъбите не обичат аромати на парфюми, одеколони, лак за коса и други козметични продукти. Вземете стар парфюм или аромат, който не харесвате и напръскайте местата, където кацат. Тази миризма ще предотврати “заселването" им на вашата тераса. Тъй като трайността на парфюмите на открито е кратка, ще трябва да пръскате периодично.

* Чесън и лук

Друга аромат, който отблъсква гълъбите, е този на лук и чесън. Може да нарежете лук и чесън на малки парченца и да ги разпръснете на терасата, первазите на прозорците или градината. Гълъбите веднага ще се отдалечат, когато усетят тази миризма.

* Без боклук

Гълъбите се привличат от хранителни продукти, затова се опитайте да не оставяте подобни остатъци. Най-сигурният начин да прогоните птиците е да изхвърляте боклука си в контейнери или кофи, които се затварят добре. Ограничете достъпа им до места, където се изхвърлят отпадъците.

* Черен пипер

Поръсете местата, където гълъбите се застояват, с черен пипер. Може да пробвате също с кимион, лют червен пипер или смлени люти чушки. Всички тези силни аромати ще ги отблъснат.

* Шипове

Шиповете против птици са ефикасно средство за прогонване на гълъбии. Може да ги поставите на входовете, первазите и покривите. С тях ще защитите дома си за години напред.

* Плашило за гълъби

Поставете плашило за гълъби, което обикновено представлява макет на граблива птица като гарван или сокол. Прикрепете го стабилна на парапета и козирката, където да плаши идващите гълъби.

* Висящи предмети

Друг начин за прогонване на гълъбите е поставянето на висящи предмети, които се поклащат и прогонват гълъбите. Такива предмети са завързан на конец диск, звънтящи висулки и др.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Български национален отбор по футбол
Грипна епидемия обхвана страната
Лига на нациите 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (1788) 58%
Не (1013) 33%
Не мога да преценя (278) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: