ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как да се преборим с махмурлука
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:21 / 01.01.2014Коментари (0)4010
© Plovdiv24.bg
Изтрезняването винаги е тежко, но затова човечеството е измислило десетки лекове срещу махмурлук. Стари пиячи дори съветват на сутринта човек да погълне 100 г от това, с което се е напил. Ако обаче е смесвал питиетата, задачата става много сложна, а махмурлукът може да се премине в ново пиянство.

Ако не сте мазохисти и не искате да търпите махмурлука след празниците, опитайте следните рецепти, които се ползват в различни държави:

Компот и айрян

При препиване кръвната захар в организма рязко спада. Това налага нуждата да си набавим глюкоза. Родният компот е чудесен за тази цел. Ако нямате наблизо компот и един айрян би свършил работа, като унищожи малко бактерии в стомаха ви.

Върнете "поръчката"

Ако изхвърлите част от поетите отрови оттам, откъдето сте ги поели, т.е. през устата, имате реален шанс да намалите драстично махмурлука си на другия ден. А и ще заспите по-лесно, след като угасите пожара в корема си.

Вода

След сериозните запои винаги има сериозно главоболие, защото тялото се обезводнява и мозъкът се свива. Решението е да поемате вода в големи количества. Препоръчваме да пиете повече вода по време на празника, докато консумирате алкохол. Газираните напитки не вършат работа.

Зелев сок и шкембе чорба

Зелето съдържа много витамин С, а също и витамин В1, които са изключително полезни за възстановяване на организма след тежка вечер. В Германия дори я продават в картонени кутии като плодовите сокове. Супата, на свой ред пък, възстановява загубените от организма соли, протеини и минерали.

Плодове

Плодове за закуска бързо неутрализират токсините в тялото. Динята също се смята за добро средство за изтрезняване заради голямото съдържание на вода в нея. Бананите също са в помощ. Те са пълни с калий, който губите, докато пиете - именно липсата му причинява треперенето и отпадналостта. Ако нямате необходимите на тялото ви количества калий, е възможно да повърнете или да ви се гади. В испаноезичните държави се възстановяват основно с фрешове.

Хляб

Пробвайте с пълнозърнест хляб, тъй като е богат на витамин В и мастни киселини и ще помогне на черния ви дроб да пречисти тялото. Освен това ще абсорбира алкохола, който е останал.

Яйца

Алкохолът кара тялото ви да произвежда ацеталдехид (токсична субстанция, която причинява болките при махмурлука). Тялото ви се противопоставя с глутатхион, но естествените му запаси се изчерпват доста бързо. Помогнете му с яйца.

Мляко, чесън и зехтин

Добра идея е да хапнете нещо, преди да започнете пиенето и веселбите. Това какво ще ядете преди купона е особено важно, за да подпомогнете организма при токсичната атака на алкохола. Опитайте с мляко, чесън и зехтин (не заедно, разбира се), защото бързо абсорбират алкохола.

Джинджифил

Джинджифилът под каквато и да е форма облекчава усещането за гадене и действа като чудесно анти-възпалително средство, каквото всъщност е. Пробвайте с джинджифилова бира, бисквити или чай и супа.

Кафе с канела

Известни са лечебните качества на канелата и на кафето, а в комбинация са особено ефективен начин за отслабване на махмурлука.

Аспержи

Консумирането на аспержи преди изпиването на голямо количество алкохол предпазва от махмурлук.

Свински кожички

Датчаните обожават да изтрезняват с дълбоко изпържени и силно подсолени свински кожички, които абсорбират остатъчния токсин от алкохола. Мазнината от кожичките действа благоприятно на стомаха като го пречиства.

Коктейл "Биволско мляко"

На сутринта след запой намибийците пият коктейл с примамливото име "Биволско мляко". Питието се приготвя с бита сметана, червен ром и ликьор, но не и биволско мляко, за да вкарат солидна захарна бомба в организма си.

Сушени плодове в японски стил

След препиване с традиционното саке или уиски "Сантори" по баровете и караокитата в Токио пиячите започват да нагъват umeboshi. Това са сушени кайсии и сливи, но обилно посолени. Някои японци потапят тези сушени плодове в зелен чай оолонг.

Закуска за махмурлии

Германците разчитат на katerfruhstuck (буквално - котарашка закуска!) или "закуска за махмурлук". Тя съдържа ролца от осолена херинга, увита около краставичка и лук. Всичко това на празен стомах.

"Сицилианско изкушение"

Само чуйте: Изсушен биволски пенис. Този традиционен цяр с годините е изгубил популярността си, но в миналото сицилианците са гонили махмурлука именно с изсушен биволски пенис.

Доматен сос и още нещо

Черешката на тортата е екзотичната комбинация, която монголците забъркват. Те си спретват попарка от осолени овчи очи, залeти с доматен сос. Странна комбинация, която е безспорен победител в нашата класация.

Източник: в. "Труд"



Още по темата: общо новини по темата: 201
21.03.2014 »
25.01.2014 »
20.01.2014 »
17.01.2014 »
16.01.2014 »
04.01.2014 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: