ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как да се справим най-лесно със силните магнитни бури
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:41 / 02.09.2024Коментари (0)1336
©
Дните и месеци с повече магнитни бури са проблем за немалък дял от хората. Тук обаче ще прегледаме обстойно абсолютно всичко, което ви е от първостепенно значение, за да се преборите с тях. Както и за ваш плюс ще ви предоставим начин, по който да разбирате винаги навреме с пълна валидност кога точно ще ударят магнитни бури.

Как да разберем дали сме под въздействието на магнитните бури?

Различни изследвания показват, че близо 48 % от хората имат проблеми с магнитните бури, а в последните десетилетия броят им набъбва. Не всички от тях знаят, че неразположението им, повишената нервност, крехкият сън, физическа слабост и меланхолия, трудност при фокусиране, са повлияни или подсилени от магнитните бури. Обръщаме внимание на това, че при някои хора различни видове дискомфорт се изпитват ден по-рано преди избухването на магнитната буря, а при други - в окото на бурята.

Не се притеснявайте обаче прекалено много - всеки може да се приспособи и омекоти реакцията си към магнитната буря, ако изгради разумни навици и правилни стратегии за справяне. Най-хубавото е, че тези навици са изключително подходящи за вас и ще повлият на доброто ви здравословно състояние по такъв начин, че не само когато започнат магнитните бури, а винаги в ежедневието да запазите бодрост и свежест. Затова тук ще ви предоставим всичко, което ви би било добре да знаете за магнитните бури и какво да приложите, за да се преборите с тях.

Метеочувствителните хора - кои са те?В случай, че магнитните бури ви въздействат недобре, то по всяка вероятност вие принадлежите хората, предразположени към по-изразена чувствителност към времето и неговите промени. Дори и да е така, това не трябва да ви докарва до отчаяние - всъщност почти половината от населението са метеочувствителни.

Как можем да ги характеризираме? За тях има множество изследвания. Tе стигат до едни и същи резултати, които могат да се обобщят така:

Метеочувствителните хора стават жертва на различни промени в психическото здраве, както и физически дискомфорт, когато има резки климатични промени. Смяната на сезоните, по-голяма влажност или прекалена сухота на въздуха, силните жеги или неприятният студ, слънчевите изригвания им влияят в по-голяма степен, в сравнение с други.

Метеочувствителните хора в повечето случаи са малко по-емоционални. Понякога стават жертва на болезнени усещания в ставите или мускулите при по-сериозна амплитуда на времето. Невинаги успяват да спят добре. Характерна за тях е също значително понижена работоспособност, разсеяност и отслабена концентрация. Натрапчивото чувство за задух е често срещано оплакване.

Хроничните заболявания създават проблеми при хората с изразена метеочувствителност. Например ако имате високо кръвно, сърдечни и неврологични проблеми, хормонални дисбаланси - със сигурност промените във времето ви въздействат негативно . Магнитните бури са мъка за хипотониците - хората с ниско кръвно; те биха могли да изпитват характерна слабост, трудности при заспиване и проблеми с апетита по време на магнитни бури или други климатични амплитуди.

Ако сте част от този тип персоналност, не е време за притеснения: ето какво различни изследователи съветват да направите по време на магнитните бури.

Няколко хитрини, за да облекчите въздействието на магнитната буря?

•Как да се храним правилно по време на магнитна буря

Какво ще консумирате в дните на магнитни бури и близките дни около тях, е от първостепенно значение за вашата боеспособност срещу трудния период. Диетата, която ще ви даде сили срещу магнитните бури, е всъщност приятна и полезна. Всъщност тя е подходяща за всеки ден и месец, но ако не може да я спазвате непрекъснато, то поне в дните на магнитни бури се придържайте към следните хранителни продукти. 

- Вкарайте в менюто си повече плодове, зеленчуци и билки. Изключително подходящ вариант са печените ябълки, кайсиите, стафидите. Чудесно влияят на здравето бананите, заради съдържанието на калий.

- От домашните гозби, от варивата сега е най-доброто време за боб и леща. Тези варива действат облекчаващо в дните с магнитни бури.

- Хлябът: По-добре да е ръжен, защото за него са характерни най-ценните съставки - витамините от групата Б, които имат силно въздействие за нервната система. Колкото и да го обичате, лишете се от белия хляб поне в тези дни.

- Чайове и билки: Билковата ни аптека винаги е голяма, но тук ще ограничим до основните. Това са лайка, шипка, глог, мащерка, валериан, маточина. Може дори да си направите природен коктейл от няколко билки, които влияят наистина добре.

- Закуската е нещо, което в никакъв случай не пропускайте . Направете си нещо с булгур. Ако сложите в кашата мляко, би било добре да е нискомаслено.

- Редуцирайте месото, да се приема повече риба. 

• 8-те най-важни навици

По време на магнитните бури постарайте се да си почивате повече. Сънят е най-ценният ви приятел - както през нощта, разбира се, така и, ако имате такава възможност, дайте шанс на следобедната дрямка.

Разходките са от първостепенна важност, както и чистия въздух. Ако има наблизо парк или най-добре екопътека, сега е точният момент. Не е от голяма важност разходката да е дълга, но едни лежерни 30 минути ще са ви напълно достатъчни. Ако случайно не ви е до разходка и предпочитате да си стоите вкъщи, то една съвсем фина гимнастика ще ви се отрази повече от добре и ще ви помогне да редуцирате влиянието на магнитните бури. Минералните бани ще ви въздействат добре също.

Намалете пърженото, мазните храни, храните с нишесте, алкохола. Редуцирайте цигарите. Не яжте пикантни и прекалено солени храни.

Отложете физическите напрежения. Редуцирайте дългия престой пред телевизора, компютъра и телефона. Изключете ги поне час или два преди да заспите.

Половин таблетка аспирин, в случай, че не ви носи болки в стомаха, ще има хубава роля в стратегията ви. 

Можете да изпробвате контрастен душ, тоест да редувате топла и студена вода в хигиенните ви навици.

Никак не се препоръчва консумирането на силни чайове и кафета. Енергийните напитки имат подобно действие, така че ги изолирайте. Кофеинът както се знае, не е препоръчителен по време на магнитните бури, тъй като едва ли ви е необходима превъзбудата, която предизвиква.

Сложете спирачка за кратко на важните решения и шофирайте само в кратки дистанции.

Къде да проверим дали бурята е ударила

Факт е, че в новинарските агенции е наситено с непрекъснати информации за магнитни бури. За съжаление обаче голяма част от тях не отговарят на истината. Принципно има един-единствен подход, с който да се информирате за бурите - намира се на страницата на НИМХ на БАН, пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Детско-юношески футбол
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: