Как действа кафето на тялото ни сутрин? 

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:10 / 12.08.2024
5030
Кафето не е просто напитка, а цял ритуал, който съпътства нашата сутрин. От появата си в Мека около 600 г. сл. Хр. то придобива популярност в целия свят. Много от нас започват деня с чаша кафе, надявайки се да получат прилив на енергия и жизненост. Правилен ли е обаче този ритуал и наистина ли кафето ви помага да се почувствате ободрени?

Как кафето влияе на тялото сутрин?

Сутрин, веднага след събуждане, тялото ни започва активно да произвежда две ключови вещества: кортизол и аденозин. Кортизолът, известен като "хормона на стреса", стимулира енергията, физическата и умствената активност и ни помага да не се чувстваме сънливи.

Аденозинът, напротив, причинява умора и сънливост. През първия час след събуждане нивата на кортизол са минимални, а нивата на аденозин са високи, което ни прави уморени и жадуваме за кафе.

Въпреки това, веднага щом се събудим, кортизолът започва да се увеличава, а аденозинът постепенно намалява. Кофеинът в кафето може да не стимулира производството на кортизол толкова, колкото ни се иска. В резултат на това кофеинът се конкурира с аденозина, който продължава да доминира в сутрешните часове.

Защо кафето може да не помогне?

Кафето, прието сутрин, не винаги носи очаквания ефект на енергия. Тялото ни вече започва да активира кортизола и да намалява аденозина. Кофеинът може да попречи на този естествен процес, създавайки илюзията за бодрост, но често след известно време ефектът от кафето изчезва и умората се връща.

Освен това, пиенето на кафе сутрин може да наруши естествените ритми на тялото ни. Мозъкът се опитва да увеличи производството на кортизол и да потисне аденозина, а кафето само временно променя тази динамика. С течение на времето това може да доведе до намаляване на естествените нива на кортизол и зависимост от кофеина, за да ви държи будни.

Как да пием кафето правилно

- Не по-рано от час след събуждане. Позволете на тялото си естествено да повиши нивата на кортизола и да намали аденозина, пише actualno.com. В този случай кафето ще работи като допълнително средство за поддържане на енергията.

- Не по-късно от 6 часа преди лягане. Кофеинът може да остане в тялото до 6 часа. Пиенето на кафе късно може да наруши съня ви и да затрудни събуждането сутрин.

- Не повече от 4 пъти дневно. Честата консумация на кафе може да доведе до пристрастяване и нарушаване на естествения баланс в организма.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Косъма: Не се припознах в концепцията на новия сезон на "Под прик...
Връхлита ни мощна магнитна буря
Без еквивалент! Джокович запя "Луда по тебе", стана да танцува и ...
Земеделец си тръгна със само 500 лева от "Стани богат". Ники Кънч...
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Не й личи, че е раждала преди само 6 месеца


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).