Каква е скоростта на звука и кой чува по-добре - човекът или скакалецът?

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:55 / 01.10.2023
2280
Ако даден предмет вибрира (трепери), тогава той предава своята вибрация на заобикалящия го въздух. Изразява се чрез треперене във въздуха, което се разпростира, чрез невидими вълни или още ​​звукови вълни. Те са доловими от ухото, сигналът се преработва в мозъка и по този начин човешкото ухо долавя различните звуци.

Какво е сила на звука и каква е скоростта му?

В природата има много различни звуци. Например шумоленето на листа и ревът от реактивен самолет, плискането на вода, но има още толкова много звуци, които не долавяме.

Всеки звучащ обект, когато вибрира, създава за секунда време определен брой вибрации. Те са ​​честота на трептене на звуковата вълна. Човешкото тъпанче може да улавя само звукови вълни с честота от 20 до 20 000 вибрации в секунда.

Високи звуци (каквито са тези от мишка) дават на обектите бърза честота на вибрация, а ниските (като ръмжене на мотор) дават бавна.

Звукът, произлизащ от вибриращ много бавно обект (по-малко от 20 вибрации в секундата) се казва инфразвук, а този от бързо вибриращ обект (тук става дума за повече от 20 000 вибрации в секунда) се казва ултразвук. Човешкото ухо не чува тези и други звуци, но те реално съществуват.

След краткото припомняне на наученото в часовете по физика, каква е всъщност скоростта на звука?

Силата на звук зависи от натиска, който вълната от звук упражнява, върху нашите тъпанчета, а натискът зависи от силата на вибрациите на звучащия обект. Казано по-просто, колкото е по-слаба вибрацията на звучащият обект, толкова е по-тих звукът, съобщиха от Poznanieto.bg.

Кой как чува

Факт е, че човешкото ухо може да чуе най-ниския звук, чиято честота е 16 херца, и най-високия звук, чиято честота е 20 000 херца.

В обхвата на този звук е границата на човешкия слух. При много животни способността за възприемане на звук е много по-висока от нашата. Кучето може да чува звуци в честотния диапазон от 80 000 до 100 000 херца. Това е тази способност, която се използва при обучение със специална свирка.  Скакалците могат да издават и чуват звуци до 90 000 херца, торните бръмбари до 40 000 херца, а при много нощни пеперуди диапазонът на слуха започва там, където свършва при човешкото ухо, а горната граница е цели 175 000 херца.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Ендокринолог: Дългият сън в детската градина води до ранно затлъс...
Биляна Йотовска се похвали с важен момент в образованието на дъще...
Маги Сидерова се отправи към екзотичен остров с любимия
Д-р Ива Гаврилова: Тенът не е на мода
Адвокат от Пловдив: Анализите му са на ниво 5-6 клас от Спортното...
Рафи Бохосян за баща си: Отне ми време да разбера, че тази болка ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).