Каква е тайната на бургаската рибена чорба?
На Никулден в Бургас приготвят специална празнична рибена чорба, с която ще нагостят всички жители и гости на града, който днес има празник. Ястието ще се раздава на площада в центъра на града.
От рано сутринта започна приготвянето на чорбата, която готвачите от Флотилия "Бойни и спомагателни кораби“ по традиция правят всяка година в полевата кухня.
"Тази година правим чорбата от два вида роба – скумрия и чернокоп. По принцип колкото повече видове риба се сага, толкова по-добре, но тази година няма много риба. Тайната е в заготовката – правим я предварително с много видове зеленчуци. Най-голямата вкусотия на тази супа е, че се прави на огъня – на полевата кухня, а не на котлон, и на живо пред хората“, обясни готвачът Радостин Йорданов.
Приготвя се 150 литра рибена чорба за около 300 порции. Около 3000 порции печена риба също ще бъдат раздадени за празника.
За Никулден готвачите от походна кухня от Флотилия "Бойни и спомагателни кораби“ пожелават здраве. Рибен курбан по автентична рецепта ще бъде приготвен и в кухнята на храм "Свети Николай Чудотворец“.
Диана Саватева – зам.-кмет по култура в община Бургас, съобщи, че за празника курбанът тази година се връща на улицата, за да могат бургазлии и гостите на града да усетят емоцията на празника.
Рибни ястия ще се раздават на няколко места, за да се избегне струпването на хора, посочи тя.