ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Какви опасности крият стоките за Хелоуин? 
©
Въпреки своята призрачност Хелоуин е още един американски обичай, проникнал в Европа и България. Ритуалите около него са свързани с костюмиране, гримиране, оборудване с тематични атрибути и поставяне на причудливи декорации. Обикновено стоките, които се произвеждат за отбелязването му не са особено трайни. Те нерядко могат да се окажат опасни за здравето, а понякога и за живота на потребителите заради химически и конструктивни рискове. 

Маски за лице

Маските са сред най-характерните атрибути на Хелоуин. Някои от тях обаче крият химически рискове и могат сериозно да навредят на здравето. Обикновено това се дължи на прекомерна концентрация на химични елементи като олово и кадмий. Кадмият се натрупва в тялото и може да увреди бъбреците и костите, както и да причини рак.

В други случаи пък се установява високо съдържание на бис(2-етилхексил) фталат (DEHP), който остава от производствения процес и може да увреди репродуктивната система.

Някои от маските имат батерии, които са много лесно достъпни за деца и при поставяне в устата и поглъщане може да се стигне до задавяне и увреждане на храносмилателния тракт.

Костюми

Шапките и облеклата за дигизирането на този ден, определяни като опасни, най-често са изработени от силно запалими материи, които не се самозагасват, а това създава риск от изгаряния. Има и модели с дребни елементи или връзки, които създават рискове за малките, съответно – от задавяне и от задушаване.

Гримове

Рискът при тези продукти обикновено е свързан с прекомерна концентрация на хром, който е сенсибилизиращ и може да предизвика алергични реакции или да причини рак, пише economic.bg. Възможно е и съдържание на антимон, който може да раздразни кожата. Той е забранен за влагане в козметичните продукти.

Бижута

Вредните бижута са с високи стойности на кадмий, който при натрупване в тялото може да увреди бъбреците и костите. Тъй като е канцерогенен, е възможно и да причини рак. По други бижута пък има дребни елементи, които могат да бъдат погълнати от малки деца и да доведат до задушаване.

Декорации

Пластмасата и гумата са най-предпочитаните материали за изработването на декорациите за Хелоуин. Така например, пластмасови паяци с прекомерна концентрация на диизобутил фталат може да увредят репродуктивната система. Призраците пък съдържат завишени стойности на олово. При балоните гумата може да освобождава прекомерно количество нитрозиращи вещества, които причиняват рак при докосване до кожата или поглъщане при поставяне на продукта в устата.

LED прожектори

Спойките в този тип продукти може да имат прекомерна концентрация на олово, а пластмасовият материал на кабела – наднормено съдържание на бис(2-етилхексил) фталат (DEHP), дибутил фталат DBP и късоверижни хлорирани парафини (SCCP). DEHP и DBP могат да навредят на здравето на децата, като причинят безплодие. Продължителното излагане на късоверижните хлорирани парафини през кожата може да причини рак.

Кои са най-често нарушаваните правни норми при доказано опасните изделия за Хелоуин?

Лабораторните изпитвания най-често показват, че рисковете при тези продукти са химически и те не отговарят на Регламента REACH. В други случаи се констатира несъответствие с Директивата относно безопасността на играчките, Директивата за ограничаване на употребата на определени опасни вещества в електрическо и електронно оборудване (Директива RoHS) и на европейския стандарт EN 62115.

Къде най-често се произвеждат вредните хелоуински стоки?

Статистиката сочи, че доказано опасните и забранени за продажба в Европейския съюз стоки идват предимно от трети страни, най-често от Китай. Причината е, че европейските изисквания за безопасност са много по-вискоки от тези в други страни и произведените извън Общността продукти невинаги успяват да ги покриват.

По какво да разпознаем рисковите продукти?  

Един от предупредителните знаци, че дадена стока може да е опасна, е липсата на информация за производителя и вносителя, ако тя е от внос.

Друг признак е, че е произведена в страна извън Европейския съюз и липсва лице, което е базирано в страна от ЕС и носи отговорност за съответствието на изделието с европейските стандарти за безопасност.

Подозрително ниската цена с оглед на вложените материали за производството на продукта също подсказва за евентуални несъответствия.

Какво да направите, ако вече сте купили опасни стоки?

Ако вече сте закупили доказано опасна стока, имате право да я върнете на търговеца и да получите парите си за нея обратно. В случай на настъпил инцидент в резултат от употребата на опасната стока, можете да потърсите обезщетение през съда.

Рискове и за околната среда

Стоките, които съдържат прекомерни количества олово, представляват риск и за околната среда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
преди 1 ч. и 52 мин.
0
 
 
Ей големи продажници сме ,да ВИ е честит празника!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футбол - други
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Предаване "Цветовете на Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: