
ЗАРЕЖДАНЕ...
Какво повеляват традициите на Благовещение | ||||||
| ||||||
По стара традиция всеки си запазва малко парче от питката, което на следващия ден носи със себе си, щом напусне дома. Счита се, че ако в този ден човек чуе кукувица, а в джоба му е питката, късметът ще го съпровожда през цялата година. Какво друго се консумира на Благовещение? Медът е другата храна, която също присъства на трапезата на Благовещение. Слага се на няколко места в малки купички и питката се топи в него. През деня на Благовещение се приготвят и различни тестени изделия, отново без яйца, мляко и други животински продукти. Всичко трябва да е постно. На този ден е прието да се консумира риба. Няма значение каква ще бъде тя, по-важно е да присъства на трапезата. Някои хора предпочитат да приготвят чорба от риба, рибник и друга риба, печена на фурна. Твърди се, че колкото повече са ястията, толкова по-благодатна ще е годината. Като гарнитура на рибата много често се задушава киселец, лапат, спанак и други зеленчуци. Друго ястие, което от край време се поднася на Благовещение е баницата с лук. Тя може да се приготви както с пресен, така и със стар лук. Добавяме и виното, което не се консумира по време на пости, но пък в този ден е позволено. Вярваме, че статията не само ще ви е полезна, но и ще ви даде идеи за това как да се подготвите за един от най-големите християнски празници, който тази година се отбелязва на 25 март, информира actualno.com. |
Още по темата: | общо новини по темата: 197 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg