ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Какво се случва, ако ядем динята със семките?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:40 / 11.06.2024Коментари (1)21298
©
Вероятно си спомняте следните думи, с които ни плашеха в детството: ако ядете семките на динята, един от големите плодове ще порасне в корема ви. Разбира се, това е пълна измислица, но просто е забавно да погледнем назад.

Дори и да си купите диня без семки, почти сигурно е, че ще попаднете на едно-две хрупкави черни петънца, докато похапвате от богатия на вода плод... така че на практика диня без семки няма. 

Но наистина ли е безопасно да се ядат семки от диня? Разбира се, надали сте решили да си хапвате цяла купа от тях, но все пак могат ли да причинят някакви странични ефекти? Ето какво трябва да знаете за семките на този любим летен плод:

Ако случайно изядете няколко семки, докато си похапвате от парче диня, това наистина не е голяма работа. Семките от диня са безопасни за ядене.

Когато се консумират 100% сурови – с други думи, когато все още имат черни обвивки по тях – вие не ги усвоявате, а те по-скоро преминават през тялото ви цели. Така че те просто ще се озоват в тоалетната след ден или два, подобно на това, което се случва, когато поглъщате дъвка.

Ето защо, ако имате чувствителна храносмилателна система, е възможно да развиете някои стомашни проблеми, като газове или подуване на корема, ако ядете твърде много от семената.

Семената също могат да причинят запек. Всичко зависи от количеството, което консумирате. В динените семки има много неразтворими фибри, които могат да накарат храносмилателната ви система да се забави, ако няма достатъчно вода или друг материал, който да продължи да ги прокарва.

Въпреки това, ако семената са покълнали или сготвени, тялото ви ги усвоява напълно и дори извлича ползи за здравето.

Да, оказва се, че семките от диня не просто не са вредни за консумация, но могат да бъдат и много полезни. Те имат хранителна стойност, но само когато се консумират в по-големи количества, тъй като са много малки.

Те са добър източник на магнезий – минерал, който участва в повече от 600 химични реакции в тялото. Порция от около 30 грама семена ще ви осигури около 30% от дневните ви нужди от магнезий.

Семената дори имат някои ползи за здравето на сърцето, благодарение на антиоксидант, наречен ликопен, който придава на червените плодове и зеленчуци техния ярък пигмент. Хранителното вещество е свързано с множество положителни ползи за здравето, от грижа за сърдечно-съдовата система до превенция на рака.

Семената на динята съдържат и други основни витамини и минерали, като фолат (витамин В), манган, цинк, протеини и малко желязо.

Ако искате да използвате остатъчни семки от диня, поръсете ги с малко зехтин и сол и ги пъхнете във фурната. Семките от диня могат да бъдат чудесен вариант за здравословна закуска, когато са печени.

Тези печени семена също могат да бъдат добър начин да добавите малко хрупкавост към салати и закуски с овесени ядки.

Препоръчваме ви да опитате и масло от семена на диня, което има кремообразна текстура, подобна на фъстъченото. Можете да го намажете върху пълнозърнест тост, да го използвате като дип за плодове или да добавите лъжица към смутито ви, пише Edna.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Малко ми е трудно да повярвам, че точно семената ще предизвикат запек, когато динята си е чиста целулоза - т.е., активира перисталтиката до такава степен, че запек е ситуация невъзможна. Е, освен ако нямате супер мързеливи черва, като следствие на застоял живот.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: